Oorzaken ongevallen

Arbeidsongevallen kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak afhankelijk van het type ongeval. Een aanrijding door een voertuig zal een andere oorzaak kennen dan een ongeval met een scherp voorwerp.

Bij oorzaken kan bijvoorbeeld gekeken worden naar kenmerken van de werknemer (onder andere geslacht, leeftijd, soort dienstverband), maar ook naar het gebruik van materialen. Tevens kunnen omgevingsfactoren, die vallen onder verantwoordelijkheid van de werkgever, een rol spelen bij arbeidsongevallen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inrichting van een werkterrein. Informatie over de belangrijkste oorzaken van diverse arbeidsongevallen kan helpen bij de preventieve maatregelen ervan.

Hoe leer je van arbeidsongevallen binnen een bedrijf?

Jaarlijks raakt in bedrijven nog steeds een groot aantal werknemers gewond door ongevallen. Ongevallen voorkomen en leren van hoe ze ontstaan, zou dan ook prioriteit moeten hebben. Onderstaande animatie legt uit hoe je leert van ongevallen binnen jouw eigen bedrijf, maar ook van ongevallen bij andere bedrijven.

Een werkongeval zit in een klein hoekje... daarom is het belangrijk dat we gevaarlijke situaties kunnen herkennen. Door deze situaties te signaleren én te analyseren... én met andere bedrijven te delen kunnen we van ongevallen leren.

Alle oorzaken van - en maatregelen tégen - werkongevallen worden verzameld door het RIVM. Op www.lerenvoorveiligheid.nl kun je zoeken op type risico en op branche. Ook andere bronnen geven informatie, zoals een branche specifieke arbocatalogus of branche specifieke risico-inventarisatie en -evaluatie.Zo krijg je inzicht in de risico’s voor jouw bedrijf.

Wat moet je doen als je een gevaarlijke situatie ontdekt? Leg het werk stil... en bespreek het probleem met de leidinggevende of preventiemedewerker. Is de omgeving het probleem? Dan moet deze anders ingericht worden. Misschien blijken de gebruikte materialen niet geschikt. En als de manier van werken het probleem is, dan moet deze aangepast worden.

Daarnaast moeten werknemers voorgelicht worden over de risico’s en maatregelen. Als medewerkers de mogelijke oorzaken van een ongeval kennen, kunnen ze hier extra aandacht aan schenken.
 
Als werkgever heb je de plicht om te leren van ongevallen. Zo zet je incidenten... om in preventie... en zorg je ervoor dat jouw werknemers veilig en gezond kunnen werken.

Meer weten? Ga naar www.arboportaal.nl of www.lerenvoorveiligheid.nl.