Wat zegt de wet over verstikkings- en bedwelmingsgevaar?
Een werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. De werkgever is daarom verplicht de werknemers te beschermen tegen de risico’s op de werkvloer. Dit staat beschreven in artikel 3 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. De risico’s die het werk met zich meebrengt legt de werkgever vast in een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Deze RI&E bevat niet alleen de arbeidsrisico’s, maar ook:
- Een beschrijving van de gevaren en de daarbij horende risicobeperkende maatregelen;
- De risico’s voor bijzondere categorieën van werknemers. Denk hierbij aan oudere werknemers of vrouwen die borstvoeding geven. Lees hier meer over de risico’s voor kwetsbare werknemers.
Risico’s beheersen
In de RI&E brengt een werkgever niet alleen alle arbeidsrisico’s binnen het bedrijf in kaart, maar maakt de werkgever ook een plan van aanpak om deze risico’s te beheersen. Bij werk waarbij sprake is van bedwelmings- of verstikkingsgevaar kun je denken aan de volgende richtlijnen:
Als een ruimte een risico op bedwelming of verstikking met zich meebrengt, mag niemand daar zomaar aan het werk.
- Eerst moet worden onderzocht of het gevaar volledig kan worden weggenomen.
- Als dat niet mogelijk is, moet worden bepaald of het werk kan worden uitgevoerd zonder dat iemand de ruimte hoeft te betreden, bijvoorbeeld met een machine of robot.
- Moet een werknemer de ruimte betreden? Dan moet de werkgever het risico zoveel mogelijk beperken. Denk aan (mechanische) ventilatie om de luchtkwaliteit te verbeteren. Lees hier meer over mogelijke maatregelen.
- Het risico neemt af door minder medewerkers en kortere werktijden in de ruimte.
Permanente observatie en noodplan
Wanneer het echt niet mogelijk is om het gevaar voldoende weg te nemen met maatregelen. En het noodzakelijk is om de werkzaamheden uit te voeren in die ruimte, dan moet de daar werkende blijvend worden geobserveerd en beschermd tegen het gevaar (bijvoorbeeld door het dragen van ademlucht).
Verder moet direct hulp kunnen worden geboden in het geval van een noodsituatie. Hiervoor kan het nodig zijn om een noodplan op te stellen waarin afspraken zijn gemaakt over het redden van mensen uit de (besloten) ruimte. Deze afspraken moeten ook worden geoefend door de werknemers die zijn belast met deze taak. Omdat snelheid van handelen van groot belang is, kan niet worden vertrouwd op externe hulpdiensten alleen.
Artikel 3.5g van het Arbobesluit gaat niet alleen over het gevaar van bedwelming of verstikking, maar ook over het gevaar van vergiftiging, brand en explosie.