Verhalen uit de praktijk: "Ik vind het heerlijk om even te staan"

De bruggen, sluizen en stuwen van de provincie Groningen worden dag en nacht door nautische operators bemand. Met behulp van slimme digitale systemen en camera’s houden zij het vaarverkeer in de gaten en dragen zij zorg dat alle (vaar)weggebruikers elkaar veilig passeren. Het gaat jaarlijks om duizenden vrachtschepen en recreanten die gebruik maken van de sluizen en bruggen. Het werk vraagt om alertheid. Saskia Battjes, teamleider Nautische Operaties, vertelt: “Veiligheid gaat bij ons boven alles. Tijdens piekpunten kunnen de nautische operators daarom hun post niet verlaten.” Stilzitten kan de doorbloeding van de hersenen beperken, zo blijkt uit een onderzoek. Door regelmatig even op te staan en te bewegen, kan dit voorkomen worden en blijven we alert. 

Een van de nautische operators is Onne Nienhuis. “Ik werk sinds 2013 bij de Provincie Groningen. Hiervoor was ik 25 jaar lang Noordzee-visser, maar door mijn rug kon ik dat werk niet meer doen. Water stroomt door mijn aderen. Het is meer water dan bloed. Ik vind het mooi dat ik nog steeds in verbinding sta met het water. Om 7 uur ‘s ochtends startte mijn dienst vandaag. Eerst vindt de overdracht plaats en bespreken wij bijvoorbeeld alle bijzonderheden, de scheepvaart, maar ook of er stremmingen zijn. Van te voren weet je nooit wat het aanbod is. Het vaarverkeer houden we zittend in de gaten via onze computerschermen en het digitale systeem.”

Ergonomische werkplekken

De werkplekken van de nautische operators zijn ergonomisch ingericht. Zo zijn alle bureaus met een druk op de knop verstelbaar. De schermen bewegen mee. De operators kunnen de stoelen op hun persoonlijke wensen afstellen. Of ze kunnen gebruiken maken van fietsstoelen. “Wij mogen de post niet verlaten vanwege de veiligheid. Kantoormedewerkers kunnen bijvoorbeeld een timer instellen, voor ons werk is dit wat moeilijker in te plannen, omdat we van te voren nooit weten hoe het vaarverkeer loopt. Ik vind het heerlijk om even te staan en dat zie je regelmatig op de werkvloer.” 

Werkplezier en vitaliteit

Vitaliteit is een belangrijk thema voor de HR-afdeling van de provincie. Wouter Coenders, HR-adviseur: “Er werken een kleine 1000 mensen bij de provincie. Werkplezier en vitaliteit zijn thema’s die we vanuit HR belangrijk vinden. Mensen moeten vitaal genoeg zijn om hun werk te kunnen doen. We willen als werkgever voorkomen dat mensen door hun werk thuis komen te zitten en als HR-afdeling hebben we een belangrijke faciliterende rol. Hoe kunnen we teamleiders ondersteunen, maar ook kunnen we de werkomgeving aanpassen zodat medewerkers makkelijker kunnen bewegen. We willen dat het thema binnen de teams verankerd is.” 

Sjonnie ten Bos, arbo-medewerker, deelt een voorbeeld: “De provincie heeft de regeling fysieke vitaliteit die we hebben, onlangs aangepast. In het verleden werden alleen de kosten van de sportschool vergoed. Maar niet iedereen vindt sporten in een sportschool leuk. Daarom is sinds kort de regeling veranderd. Nu kun je de kosten van elke sport tot op een bepaald bedrag declareren. Het speelt meer in op de verschillende behoeften van medewerkers.”

Tip voor andere werkgevers

De organisatie blijft nadenken over hoe ze te veel zitten tijdens het werk kunnen aanpakken.  Als tip aan andere werkgevers, zeggen Battjes en Coenders beide: “Maak mensen bewust van hun eigen regie. Uiteindelijk moet je toch zelf even gaan staan achter je bureau of vaker bewegen. Er zit ook diversiteit in mensen. De een heeft toch andere behoeften dan de ander, speel daarop in.” Nienhuis zegt: “Als medewerkers gebruik kunnen maken van regelingen, geef daar ieder geval meer bekendheid aan, zodat iedereen op de hoogte is.” Ten Bos vult aan: “Bij het opzetten van activiteiten raad ik aan om iets te bedenken waar of iedereen aan mee kan doen, of iets dat specifiek op de behoeften van verschillende groepen inspeelt. Zien bewegen, doet bewegen, dus spreek elkaar er ook op aan, hoe lastig dit ook is.”