Zittend werk

Dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is al geruime tijd bekend. Steeds meer mensen weten ook dat lang zitten gezondheidsrisico’s kent. De gezondheidsrisico’s worden groter als mensen onvoldoende bewegen en lang zitten.

Bij sommige beroepen, zoals kantoorbanen of chauffeurs, draagt het werk grotendeels bij aan langdurig zitten, waardoor gesproken kan worden van een arbeidsrisico.  Ook als je buiten werktijd veel beweegt, kan er nog steeds een negatief gezondheidseffect zijn als je daarnaast écht langdurig aaneengesloten zit. 

Gezondheidsrisico's

Lang zitten, ook wel sedentair gedrag genoemd, verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, depressieve klachten en sommige vormen van kanker. Hoe deze gezondheidsrisico’s precies ontstaan is niet duidelijk. Mogelijk zorgt de inactiviteit van spieren tijdens lang zitten voor veranderingen in de stofwisseling.

Om de gezondheidsrisico’s te beperken, is het goed om periodes van zitten regelmatig af te wisselen met staan en/of bewegen tijdens je werkzaamheden. Bewegen is om verschillende redenen goed voor de gezondheid:

  • Regelmatig bewegen vermindert het risico op onder andere beroertes, hart- en vaatziekten, diabetes (type 2), darmkanker en hoge bloeddruk.  
  • Voldoende beweging helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. In 2022 had 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Bij 15% van de groep is er zelfs sprake van ernstig overgewicht (obesitas).  
  • Bewegen is goed voor botten, spieren en gewrichten. 
  • Bewegen is goed voor de mentale gezondheid. 
  • Mensen die voldoende bewegen, hebben een beter zelfbeeld en minder last van angsten en depressies.  

Bekijk de tips en instrumenten om de risico’s op gezondheidsklachten door zittend werk te verkleinen.