Handige instrumenten, documenten en links
Hier vind je handige tools, instrumenten en documenten over zittend werk.
Bij zittend werk is niet zozeer sprake van fysieke overbelasting, maar van onderbelasting. Dit brengt allerlei gezondheidskundige risico’s met zich mee, zoals overgewicht en hart- en vaatziekten. Nederland is Europees koploper wat betreft zittend werken. Er is echter nog geen wetgeving of richtlijn die bepaalt wanneer mensen te lang zitten. Er is wel meer informatie beschikbaar en enkele tools om in beweging te blijven:
- De beweegrichtlijnen zijn opgesteld door de Gezondheidsraad, om gezondheidsrisico’s van een gebrek aan lichaamsbeweging te voorkomen.
- De tool ' beweegmomentjes in het werk' op de website van het Kenniscentrum Sport bevat een vragenlijst die je in kan vullen om een indicatie te krijgen hoeveel je per dag zit.
- De factsheet ‘Langdurig zitten’ van TNO. In deze factsheet staan recente Nederlandse en Europese cijfers op een rij. Nederlanders zitten veel, in vergelijking met andere EU-landen zelfs het meest.
- Het position statement: “Lang zitten: een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid!” op de website van TNO.
- De pagina Kantoren en beeldschermwerk op Euronorm.net. Een goed ingerichte werkplek kan veel gezondheidsproblemen voorkomen.
- Beweegnorm: lees hier de richtlijnen omtrent bewegen voor beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen en voor kinderen.
-
Het onderwerp beeldschermwerk voor het werken met een beeldscherm
- Meer informatie over van OSH Wiki over skelet- en spierstelselaandoeningen en langdurig statisch zitten.
- BRAVO: De BRAVO aanpak (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning) is een goede manier om het gezondheidsbeleid vorm te geven. Het BRAVO-kompas geeft informatie, instrumenten en praktijkvoorbeelden met specifieke aandacht voor de BRAVO thema’s. Daarnaast kun je gebruiken maken van de activiteiten voor sport en bewegen van loket gezond leven.
- Op deze pagina van de campagne ‘Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!’ vind je tips en inspiratie voor mensen met een zittend beroep om meer te bewegen tijdens het werk. Zoals een toolbox met factsheets, video’s, oefeningen en beweegschema’s.