Groenteteler Verdonk Broccoli en facilitair bedrijf Hago Next winnen Goede Praktijken Competitie 2021

Groenteteler Verdonk Broccoli en facilitair bedrijf Hago Next hebben de vijftiende editie van de Goede Praktijken Competitie gewonnen. Beide bedrijven hebben het werk van hun medewerkers zo aangepast dat het fysiek minder zwaar is. De bedrijven krijgen als prijs €1.500 en zijn de Nederlandse nominaties voor de Europese competitie in Bilbao in 2022.

Medewerkers van Hago Next en Verdonk Broccoli

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op werk (EU-OSHA) en het Nederlands Focal Point, organiseren de Goede Praktijken Competitie. De competitie heeft als doel om organisaties die de risico’s rond lichamelijke belasting op het werk actief beheersen in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen. Elke editie zijn er in twee categorieën een prijs te winnen. Familiebedrijf Verdonk Broccoli uit Wervershoof won de prijs voor bedrijven met minder dan 100 werknemers. Hago Next uit Capelle aan den IJssel won de prijs voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.

In 2020 startte een Europese campagne genaamd ‘Gezond werk: Verlicht de last!’ om fysieke belasting op het werk onder de aandacht te brengen. Twee op de vijf werknemers in Nederland hebben met lichamelijk belastend werk te maken. Met als gevolg dat 424.000 werknemers klachten hebbben aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. In de Goede Praktijken Competitie stond dit jaar dit onderwerp centraal. De organisatie ontving verschillende inzendingen. Uit zes nominaties zijn twee winnaars geselecteerd.

De vakjury is zeer te spreken over de winnaars, Jos de Lange (TNO, manager Focal Point Nederland) namens de vakjury: “We waren erg onder de indruk van de aanpakken van Hago Next en Verdonk Broccoli. De integrale aanpak van fysieke overbelasting bij Hago Next is uniek voor de schoonmaaksector. Technische aanpassingen bij de bron en bijvoorbeeld ergo-coaches die de medewerkers de juiste schoonmaaktechnieken aanleren, geven aan dat de aanpak van Hago Next breed en professioneel opgepakt is. Bij Verdonk Broccoli zagen we dat ze verder gaan dan de wettelijke vereisten en structureel met verbeteringen bezig zijn. Bijvoorbeeld het feit dat nu iedereen kan inpakken, ongeacht of je groot of klein of fysiek sterk bent, betekent winst. En ook hier is individuele coaching belangrijk. Het gaat hier om werk dat in alle landen van de EU uitgevoerd wordt. De reikwijdte van de oplossingen is dus groot. Als jury vinden we daarom dat beide bedrijven terechte winnaars zijn van Goede Praktijken."

Portret van twee medewerkers van Verdonk Broccoli
Verdonk Broccoli: de winnaar in de categorie ‘bedrijven met minder dan 100 werknemers’

Niet meer boven schouderhoogte tillen

Verdonk Broccoli is een groenteteelt familiebedrijf uit Wervershoof dat per jaar 2,5 miljoen kilo broccoli kweekt. Naast vier vaste medewerkers werken er in oogsttijd tot 30 seizoenskrachten mee om de broccoli te oogsten en te verwerken. Een deel van de broccoliteelt is fysiek zwaar werk. Verdonk heeft daarom de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om de lichamelijke belasting te verminderen. Zo zijn er in samenwerking met Stigas verschillende technische maatregelen genomen, zoals palletiseermachines, plateaus waarmee mensen op de juiste hoogte aan de lopende band kunnen werken en wordt het oogsten met behulp van een oogstband makkelijker gemaakt. Daarnaast heeft Verdonk geïnvesteerd in organisatorische en persoonsgebonden maatregelen. Zo krijgen alle medewerkers, ook de seizoenskrachten, instructies over een goede werkhouding.

Portret van drie medewerkers van Hago Next
Hago Next: de winnaar in de categorie ‘bedrijven met meer dan 100 werknemers’

Ergonomisch werken in schoonmaakdienstverlening

Bureaus schoonmaken, sanitair moppen en nisjes en richels afstoffen: schoonmaakwerk is fysiek zwaar. Om te zorgen dat de medewerkers van schoonmaakbedrijf Hago Next met plezier hun werk kunnen (blijven) doen, zonder lichamelijke klachten te krijgen, hebben ze de werkzaamheden verbeterd. Zo nam Hago Next verschillende technische maatregelen, zoals schoonmaken aan de hand van data, om het werk minder belastend, maar vooral ook leuker te maken. Hago Next heeft ook de materialen waarmee ze werken aangepast voor het verminderen van fysieke belasting. Praktische voorbeelden zijn het gebruik van langere stelen voor de moppen, introductie van de hotelveger en de waste mover voor het eenvoudig verplaatsen van papier containers.

"We zijn ontzettend blij met de prijs. Schoonmaakwerkzaamheden zijn fysiek zwaar. We stimuleren daarom dat onze mensen hun vak op een goede en gezonde manier doen. De prijs ervaren we als een bevestiging van ons goede werk dat op het gebied van de aanpak van fysieke overbelasting wordt gedaan en een stimulans om dit door te zetten", aldus Erik van der Eik, directeur van Hago Next.