De Week van de RI&E is van start: doe jij mee?

Vandaag begint de 9e editie van de Week van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Van 12 t/m 16 juni staat de RI&E centraal. Ben je werkgever en heb je nog geen RI&E? Dan is deze week hét moment om de risico’s in je bedrijf in kaart te brengen. Heeft jouw organisatie al een RI&E? Bekijk dan of deze nog actueel is.  

Logo Week van de RI&E 2023

Alle werkgevers die personeel in dienst hebben, moeten beschikken over een actuele RI&E. In een RI&E bundelt de werkgever alle arbeidsrisico’s in het bedrijf. In het bijbehorende plan van aanpak staat hoe de werkgever de risico’s beheerst. Het document opstellen alleen is niet voldoende. De werkgever moet het document regelmatig tegen het licht houden, in elk geval bij wijzigingen in de organisatie. Daarbij kun je denken aan een verhuizing, een wisseling in de teamstructuur of het in gebruik nemen van een nieuwe machine. Deze veranderingen kunnen tenslotte nieuwe risico’s met zich meebrengen.
 
De RI&E vormt de basis voor een veilige en gezonde werkomgeving voor medewerkers. Komt de Nederlandse Arbeidsinspectie op bezoek en oordeelt de inspecteur dat de RI&E ontbreekt of niet op orde is, dan kan de werkgever een boete krijgen. 

Gratis Kickstart RI&E voor werkgevers

Werkgevers kunnen dankzij de Kickstart RI&E makkelijk een begin maken met de RI&E. Drie korte, praktische uitlegvideo’s en drie to do’s helpen de werkgever op weg. 

De Week van de RI&E is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.