Tillen en dragen

Het (bijna) dagelijks tillen of dragen van voorwerpen of mensen tijdens werk kan tot gezondheidsklachten leiden. Deze werknemers hebben een grote kans op (blijvende) rugklachten. Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilig werkplek en arbeidsrisico’s te beperken of voorkomen. Het is daarom van belang dat til- en draagwerkzaamheden op een verantwoorde manier worden uitgevoerd.

Gezondheidsrisico’s

Veel of zwaar moeten tillen en dragen tijdens de werkdag is erg belastend voor het lichaam. De rugspieren kunnen beschadigd raken, net als de bindweefselbanden rond de wervelkolom of de tussenwervelschijven. Hoe zwaarder iemand tilt, hoe groter de kans op beschadiging. Maar ook tillen van lichte voorwerpen kan tot schade aan het lichaam leiden. Bijvoorbeeld als iemand voorwerpen tilt vanuit een ongunstige houding (gebukt, gedraaid of boven je macht) of te vaak achter elkaar met te weinig hersteltijd ertussen. 

Wie eenmaal rugklachten heeft opgelopen, komt er vaak moeilijk vanaf. Zijn de klachten zo erg dat iemand niet meer kan werken? Dan is een terugkeer in hetzelfde beroep vaak onwaarschijnlijk. Rugklachten zijn dan ook de meest voorkomende oorzaak van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Bekijk de tips en handige instrumenten voor tillen en dragen om de risico’s op gezondheidsklachten door tillen en dragen te verkleinen.