Tips en handige instrumenten

Repeterende handelingen kunnen gezondheidsklachten opleveren. Hieronder staan tips en instrumenten waarmee je de kans op die klachten kunt verkleinen.

De werkgever moet risico’s wegnemen of – als dat niet kan – verkleinen. Dat lukt het best door de TOP-strategie toe te passen. Deze strategie begint met het nemen van technische maatregelen. Bekijk daarna of het werk anders georganiseerd kan worden. Denk ook aan maatregelen die gericht zijn op de persoon, het gedrag, zoals voorlichting en training. 

De TOP-strategie

Ook de werkhouding is erg belangrijk bij het verrichten van repeterende handelingen. Lees hier meer over werkhoudingen.

Handige instrumenten

  • Hand-arm risicobeoordelingsmethode (HARM): deze methode van TNO helpt bij het bepalen van het risico op arm-, nek- of schouderklachten bij hand-armtaken die tijdens het werken regelmatig voorkomen. 
  • TNO - Fysieke belasting: op deze site staan gratis instrumenten, zoals ook de hierboven genoemde HARM, om de fysieke belasting op het werk te beoordelen en een wegwijzer om direct aan de slag te gaan met het aanpakken van fysieke belasting.
  • Arbocatalogi: er zijn verschillende Arbocatalogi beschikbaar waar informatie over repeterende handelingen is opgenomen. Bijvoorbeeld die van Stigas en de Technische Groothandel.   
  • Arbokennisnet - Dossier ‘Repeterende handelingen’: in dit dossier de arbeidsrisico’s terug te vinden die bij repeterende handelingen horen.