“Door afwisseling blijf ik gezond tijdens het thuiswerken”

Het ‘normale’ werkleven is door het coronavirus veranderd: niet meer elke dag naar kantoor, geen praatjes bij de koffiemachine met collega’s en geen fysieke vergaderingen. Hoe gaat Nederland daarmee om? Wij spraken Boukje, promovenda werktuigbouwkunde, aan de Universiteit Twente, over thuiswerken. Naast haar promotietraject, is ze ook docent voor eerstejaarsstudenten bij de opleiding werktuigbouwkunde en geeft ze bootcamplessen bij het Sportcentrum van de universiteit. Hoe ervaart zij het thuiswerken?

#hoezitjijerbij: hoe gaat het thuiswerken bij jou?

“Het gaat steeds beter! In het begin had ik moeite om me te concentreren. Inmiddels heb ik een beeldscherm opgehaald bij de universiteit en gaat het een stuk beter. We wonen met z’n tweeën in een appartement en zijn samen de hele dag thuis, maar gelukkig gaat dat goed”, vertelt Boukje. Ze heeft geen aparte werkplek, maar zit aan de keukentafel. “Om wat afwisseling te creëren gedurende de dag, eet ik juist niet meer aan de keukentafel, maar eet ik staand of op de bank. Om even op een andere plek te zijn wanneer ik niet werk.”

Voor haar promotietraject hoeft ze niet in een lab te werken, waardoor ze haar werkzaamheden makkelijk thuis kan doen. Voor haar werk als docent was het wel even schakelen: “Het was even uitzoeken welke digitale communicatiemiddelen er zijn, maar we doen nu online werkcolleges en we hebben hoorcolleges opgenomen die studenten kunnen bekijken wanneer ze tijd hebben. Het kost ons wel wat extra tijd om ze te maken maar het werkt inmiddels prima! ”

Wat helpt jou, naast werken met een beeldscherm en op een andere plek lunchen, nog meer om het fysiek goed vol te houden?

“Aan de keukentafel en op een gewone stoel werken is natuurlijk niet ergonomisch verantwoord maar sinds ik een beeldscherm heb gaat dat prima”, zegt Boukje. “Regelmatig sta ik op om even thee te pakken of strek ik even mijn rug en schouders. Het is vooral belangrijk om niet te lang achter de computer te zitten.” Ook begint ze elke ochtend 10 of 15 minuten met yoga om haar lichaam te stretchen. “Daar heb ik de hele dag nog profijt van. Echt een aanrader!”

En hoe zit het met mentale gezondheid?

“Het doen van yoga helpt me ook bij mijn mentale gezondheid. Daar word ik zen van. Ook probeer ik contact te houden met collega’s door even te kletsen tijdens een online koffieafspraak of een borrel. Maar ook een drankje doen op de galerij met buren aan het einde van de werkdag is fijn voor de afwisseling. Verder hou ik erg van koken en door het thuiswerken is dat ook een moment om de dag echt af te sluiten. Zo behoud ik de balans tussen privé en werk.”

Hoe helpen jouw leidinggevende en collega’s bij het thuiswerken?

Mijn leidinggevende denkt goed met mij mee en steunt bepaalde initiatieven, zoals de digitale koffiemeetings met collega’s die ik heb opgezet.” Voor de video’s die Boukje maakt voor haar colleges, is er goede hulp: “Het team dat video’s voor ons online zet, staat altijd voor ons klaar en reageert heel snel. Dat werkt heel fijn”.

Ondanks dat alles goed verloopt en ze haar werk goed kan doen, mist ze toch wat: “De sociale contacten met mijn collega’s! Dat is toch wel een groot deel van het werkplezier.”