“Elke ochtend een wandeling in de buurt en daarna fris aan het werk”

Het ‘normale’ werkleven is door het coronavirus veranderd: niet meer elke dag naar kantoor, geen sociale praatjes bij de koffiemachine en geen fysieke meetings. Hoe gaat Nederland daarmee om? Wij spraken Anne-Floor, ze is onderzoeker en doet onderzoek naar Open Science en publiek vertrouwen in wetenschap. Hoe ervaart zij het thuiswerken?

#hoezitjijerbij: hoe gaat het thuiswerken bij jou?

“Deels werkt het thuiswerken goed. Sommige projecten kan ik doordat ik thuiswerk snel afronden. Momenteel onderzoek ik wetenschapssystemen, hoe systemen in elkaar zitten en hoe wij als samenleving hiernaar kijken. Bijvoorbeeld de corona-app: wat betekent dit voor mensen en werkgevers als we kijken naar privacy en ethische kwesties.”

Helaas zijn er ook werkzaamheden die stil zijn komen te liggen dankzij het thuiswerken. “Mijn project over het publiek vertrouwen in de wetenschap staat momenteel even stil. Dit omdat we de geplande focusgroepen helaas niet online konden uitvoeren,” vertelt Anne-Floor. “Als instituut worden de online opties uiteraard goed verkend, maar motivaties van personen achterhalen is lastiger met een grote groep online.”

Wat helpt jou om het fysiek goed vol te houden thuis?

Anne-Floor heeft een luxe positie met een huis waar twee afgesloten werkplekken voor haar en haar man zijn. Daarnaast heeft ze de mogelijkheid gekregen een bureaustoel, laptop, extra scherm en laptop op te halen. “Ik voelde mij bijna een soort dief in mijn eigen kantoor, haha.”

Andere nieuwe rituelen die ze zichzelf heeft aangeleerd om het fysiek goed vol te houden zijn een wandeling of fietstocht maken in de buurt. “We proberen dit elke ochtend te doen zodat we daarna fris van start kunnen.”

En hoe zit het met mentale gezondheid?

“Ik heb geen kinderen wat het mentaal minder belastend maakt.” Verder probeert Anne-Floor zoveel als mogelijk niet computer-gerelateerde hobby’s op te pakken. “Ik speel meer viool sinds ik thuis zit. Met het orkest spelen lukt helaas niet, maar je hebt nu wel de tijd om een nieuw stuk op te pakken. Het maakt mijn hoofd leeg en even geen beeldschermwerk.”

Tegen de verwachting in heeft Anne-Floor wel behoefte aan meivakantie. “Toen de lockdown begon dacht ik dat ik wel door kon werken, maar vrijnemen is harstikke belangrijk om daarna weer met een fris hoofd aan de slag te kunnen thuis.”

Hoe helpen jouw collega’s/leidinggevenden bij het thuiswerken?

De wekelijks projectmeetings lopen door en op basis van behoefte kunnen ze bij het instituut gemakkelijk opschalen. “We zijn geen groot instituut en gaan op een prettige informelere manier met elkaar om. Zoomborrels en koffiemomenten zijn leuk, maar toch anders dan een kamergenoot even spreken. De drempel om een leidinggevende te bellen voor een vraag is wel lager dan normaal. Normaal loop je binnen. Dat kan nu niet, dus dat maakt dat je sneller opbelt.”

Ondanks dat ze de interactie met collega’s mist kan ze de mooie gebaren van het instituut wel waarden. “We hebben een mooi bloemetje gekregen van onze directeur. Er zijn denk ik best wel collega’s waarvoor het zwaarder valt. Dus dat vond ik heel attent.”