SBI Formaat - “Het belangrijkst is structureel aandacht te besteden aan gevaarlijke stoffen”

Jaarlijks overlijden er ruim 3000 mensen aan beroepsziekten die het gevolg zijn van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met een subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft SBI formaat, een waardevolle bijdrage geleverd aan de bewustwording van de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.  SBI Formaat is een organisatie die actief is op het gebied van training, coaching, medezeggenschap en relatieadvies.

Vanuit SBI Formaat hebben Shirley Houben-Stekkinger en Carolina Verspuij zich als projectleider en als lid van het expertiseteam arbeid en gezondheid beziggehouden met het vergroten van de bewustwording van de risico’s van gevaarlijke stoffen. Shirley: “We hebben ons specifiek gericht op medezeggenschap- en preventiemedewerkers. Om de bewustwording onder deze groep te vergroten, hebben we een Arbo-event georganiseerd over gevaarlijke stoffen, een themamiddag geïnitieerd en op onze site en in onze nieuwsbrief verschillende blogs en artikelen geschreven over de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen.”

Carolina vult aan: “Daarnaast zijn we een implementatieproject gestart, waarbij we bedrijven helpen om een inventarisatie te maken van de gevaarlijke stoffen die er binnen het bedrijf gebruikt worden, wat er al geregeld is om veilig met deze stoffen te kunnen werken en wat er nog geregeld moet worden. Bij sommige bedrijven was er al veel gedaan, maar bij veel bedrijven was er bijvoorbeeld in de RI&E te weinig aandacht voor gevaarlijke stoffen. We merken dat bedrijven die mee hebben gedaan aan het implementatieproject nu veel meer aandacht voor het onderwerp hebben en het bijvoorbeeld ook een belangrijke plaats in hun RI&E geven.”

Wat heeft het subsidietraject opgeleverd? Shirley: “We horen van onze klanten dat ze actiever aan de slag zijn met gevaarlijke stoffen en elkaar ook onderling aanspreken op een veilige werkwijze.” Carolina: “Een mooie reactie naar aanleiding van mijn workshop over gevaarlijke stoffen op het Arbo-event, maar ook tijdens de themamiddag, was dat veel deelnemers niet wisten dat er veel meer geregeld moest worden om blootstelling aan gevaarlijke stoffen in kaart te brengen binnen hun bedrijf. Om op basis daarvan de juiste maatregelen te kunnen nemen.”

Hebben ze nog tips voor anderen als het gaat om veilig werken met gevaarlijke stoffen? Shirley: “Ik ben zelf ook bewuster geworden van de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen. Door zelf te leren, kan ik op mijn beurt ook andere bedrijven helpen door ze bewust te maken van de risico’s en te leren over veilig werken met gevaarlijke stoffen.”

Carolina: “Het belangrijkste is structureel aandacht te besteden aan gevaarlijke stoffen. Niet alleen bij je eigen bedrijf, maar ook bij bedrijven waar jij tijdens je werk mee te mee te maken hebt.”

Wil je ook werk maken van veilig werken met gevaarlijke stoffen? Kijk dan op de campagnewebsite voor praktische info en handvatten om aan de slag te gaan. In juni 2022 organiseert SBI Formaat een Arbo-event met het thema 'voorkomen is beter dan genezen'. Tijdens dit evenement zal er ook aandacht worden besteed aan fysieke belasting en psychosociale arbeidsbelasting.