FOCWA en RAI CarrosserieNL - “Grijp niet gelijk naar PBM’s”

In de schadeherstel-carrosserie- en trailerbouwbranche wordt gewerkt met producten die gevaarlijke stoffen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan kitten, lakken en reinigingsmiddelen. Met behulp van subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosseriebedrijf (OOC), FOCWA, RAI CarrosserieNL en de vakbonden FNV, CNV en De Unie samen aan de slag gegaan om  veilige werkwijzen te ontwikkelen voor het werken met gevaarlijke stoffen. Deze veilige werkwijzen zijn speciaal gemaakt voor bedrijven in de Carrosserie- en trailerbouw, de schadeherstelbranche en bedrijven die specialistische onderhoudswerkzaamheden verrichten. Denk daarbij aan autoschadeherstelbedrijven, autoruitherstelbedrijven en camper- en caravanherstelbedrijven. 

FOCWA RAI

Randy van den Boogaard werkt als juridisch adviseur sociale zaken en onderwijs bij FOCWA en is projectleider bij de ontwikkeling van deze veilige werkwijze. “Omdat er in de branche met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt, hebben we werkwijzen ontwikkeld om veilig te kunnen werken met deze stoffen. Om bedrijven en werknemers praktische handvatten te geven, hebben we zes video’s gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je op een veilige manier verschillende werkhandelingen kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld spuiten, ontvetten, plamuren, en het reinigen van je spuitpistool. Daarnaast hebben we ook een webinar georganiseerd om onze leden uit te leggen hoe je in de praktijk concreet aan de slag gaat met deze veilige werkwijzen.”

Wat hebben jullie geleerd van dit traject? “Het kost veel tijd om alle benodigde informatie te verzamelen en op basis daarvan een veilige werkwijze uit te schrijven. Laat staan deze informatie samen te vatten in een korte en begrijpelijke video. Toch loont dit wel de moeite, omdat het makkelijker is om even een video te bekijken waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je veilig te werk gaat, dan om een lijvig document van soms wel 60 pagina’s helemaal door te moeten lezen.

Heb je nog tips voor bedrijven die ook met gevaarlijke stoffen te maken hebben? “Het is verplicht om de STOP-strategie stap voor stap toe te passen. Dus grijp niet gelijk naar de PBM’s maar kijk eerst of je bijvoorbeeld reinigingsmiddelen met oplosmiddelen en CMR-stoffen kunt vervangen door middelen met geen of minder gevaarlijke stoffen.”


Wil je ook werk maken van veilig werken met gevaarlijke stoffen? Kijk dan op onze campagnewebsite voor praktische info en handvatten om aan de slag te gaan. En bekijk hier de veilige werkwijzen die FOCWA, OOC en RAI CarrosserieNL samen hebben ontwikkeld voor de carrosseriebranche.