Tips voor veilig en gezond werken in de hitte en de zon

In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel is vanwege aanhoudende warmte code geel van kracht en het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Reden genoeg voor wat tips over hoe om te gaan met hitte op de werkvloer en waar je rekening mee moet houden als je in de buitenlucht werkt.

Tips voor veilig en gezond werken in de hitte en de zon

  • Voer warme lucht af door te ventileren
  • Pas zonwering toe
  • Vermijd of verminder zware lichamelijke inspanning of stel deze uit
  • Voer een tropenrooster in
  • Verkort de werktijd
  • Las extra pauzes in
  • Draag luchtige en droge kleding, liefst van katoen
  • Drink veel (géén alcohol)
  • Zorg ervoor dat het zoutgehalte in het lichaam op peil blijft
  • Check de zonkracht en smeer je voldoende in

Werk je in de buitenlucht? Houd rekening met zonkracht

Werken bij hoge temperaturen kan leiden tot minder goede prestaties of schade aan de gezondheid. Wie vaak buiten werkt doet er goed aan om dagelijks de actuele zonkracht te bekijken op de website van het KNMI. Zo kan beschadiging van de huid worden voorkomen en het risico op huidkanker worden verkleind.