Wat is de Week van de Werkstress?

De Week van de Werkstress is een jaarlijkse traditie voor bedrijven en voor de media; het staat bij hen in de agenda. Organisaties melden zich als deelnemer, organiseren activiteiten en ontvangen tips en tricks om te delen in hun eigen organisaties. Cijfers, verhalen en andere content brengen we naar buiten op vijf themadagen.

Er wordt een reeks aan activiteiten georganiseerd tijdens de Week van de Werkstress in 2020, van 16 tot en met 20 november, met dit jaar het thema 'Blijf in balans!' Hieronder staat meer informatie over de invulling van de thema’s op de vijf dagen van de week.

Focus

Focus

Daar sta je dan, onderaan de ladder. Je kijkt omhoog. De ladder lijkt eindeloos. Waarom zou je gaan klimmen en waar moet je beginnen? Misschien voel jij je ook zo. Of misschien voelen je medewerkers zich zo. Je moet weer opnieuw beginnen. Opnieuw betekenis en richting zoeken. En werken is sinds de coronacrisis niet meer hetzelfde. Hoe krijg je jezelf in beweging? Hoe zorg je er voor dat je niet snel afgeleid wordt? Probeer jezelf te herpakken, focus op de zaken die je verder helpen en breng in kaart wat meer of juist minder aandacht vereist. Met de juiste focus zorg je dat je jouw doelen kunt bereiken, op een efficiënte manier. Zorg dat je de visie niet uit het oog verliest, stel de juiste prioriteiten en zorg dat deze voor iedereen.

Samenwerking

Samenwerken

Een ladder beklimmen is geen eenpersoonsklus. Dat kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Veiligheid staat voorop. Vraag dus om hulp. We hebben elkaar nodig. Dat heeft 2020 ons wel geleerd. Het ik-gevoel lijkt misschien bevrijdend, maar zodra het tegenzit kan de druk op je schouders te veel worden. Deel de verantwoordelijkheid en laat je helpen. Ga voor het wij-gevoel en zorg dat iedereen betrokken blijft. Zoek actief de verbinding op, ook op afstand. Dan ervaar je pas hoe leuk het is. Zorg dat er voldoende ondersteuning is en aandacht voor elkaar. Maak slim gebruik van de juiste tools en mensen om je heen. Praat opnieuw met je balansbuddy over werkdruk en werkplezier. Want samen werken is veel leuker.

Ontwikkeling

Ontwikkeling

Wat motiveert jou nu echt om stappen te zetten? Doelen zijn handig en mensen kunnen je motiveren, maar waar krijg jij of waar krijgen jouw medewerkers energie van? Zet alles op een rij en krijg meer controle over je energie. Zo vind je de juiste drive om te blijven klimmen, en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Buiten je comfortzone stappen voelt vaak spannend, maar denk eens aan het gevoel wanneer dit lukt. Blijf je dromen volgen. Ook al sta je bovenaan de ladder, the sky is the limit. Alles is mogelijk. Blijf werken aan je bevlogenheid en ontwikkel de vaardigheden om met stress om te gaan. Blijf kijken naar de toekomst en zoek uit wat nodig is om daar te komen.

Grip

Grip

Je hebt niet alles in de hand. Dat wordt ons deze tijd wel duidelijk. Hoe krijg je weer grip op de zaak? Hoe neem je de controle weer in eigen handen? We geven je er handige tools en tips voor. Focus vooral op zaken waar je wél controle over hebt. Verkrijg inzicht in processen en jouw eigen rol daarin. Bewaar het overzicht en zorg dat je realistisch blijft. Dat geeft rust. Zorg dat je weet wat er speelt in de markt en ook in je team. Daarmee houd je grip op de zaak.

Creativiteit

Creativiteit

Door de coronacrisis moeten veel bedrijven en werkenden extra creatief zijn. Wat heb jij geleerd van deze onzekere periode? Welke lessen neem je mee voor de toekomst? Met de juiste creativiteit en innovativiteit kun je veranderingen en tegenslagen aan. Hoe kun je die creativiteit behouden en bij anderen stimuleren? Hoe kunnen we elkaar inspireren? Juist wanneer we het even niet zien zitten? Je krijgt tools om je aanpassingsvermogen te trainen en creatief te denken. Werk niet harder, werk slimmer!