Week van de Werkstress

Van 15 tot en met 19 november 2021 organiseert OVAL de Week van de Werkstress. Doel is om werkenden en werkgevers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en de mogelijkheden om serieus werk te maken van mentale kracht. Mentale kracht gaat niet alleen over reageren, maar ook over goed voorbereid zijn op (dreigende) stress of tegenslag. Een mentaal sterke organisatie houdt zich staande in wisselende en stressvolle omstandigheden. Het centrale thema is daarom dit jaar: Mentaal sterk!

Mentale kracht is anno 2021 dé aanhaker voor werkend Nederland. In het denken hierover is een focusverschuiving gaande: van individueel niveau naar dat van organisaties. Op beide niveaus is in coronatijd een groot beroep gedaan. Dit leverde naast grote kopzorgen ook interessante innovaties op. Corona was voor veel mensen en organisaties de ultieme stresstest. De crisis legde niet alleen bekende knelpunten bij werkstress bloot, maar bood ook nieuwe inzichten over de inrichting van werk, nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe vormen van leiderschap. 

Het vermogen om goed om te gaan met (dreigende) stress en tegenslag is een belangrijke factor bij werkstress. Door de coronacrisis werd meer dan ooit een beroep gedaan op de mentale kracht van individuele werknemers en organisaties. Alleen door jezelf (als persoon of organisatie) en de beschikbare hulpbronnen goed te kennen, weet je hoeveel gewicht je aankunt. Behandel mentale kracht als een spier die je moet ontwikkelen, onderhouden en op zijn tijd ook rust moet gunnen. Als mentaal sterke organisatie ben je voorbereid op veranderingen, stress en tegenslag. Daar kun je gericht aan werken: door het werk slim te organiseren, door te werken aan een cultuur van vertrouwen en verbinding, door persoonlijke & professionele ontwikkeling te stimuleren.

Dit jaar werken we met drie subthema's die als een rode draad door de Week van de Werkstress lopen: