Werkplezier in de praktijk

Van 13 tot en met 17 november 2023 organiseert OVAL de Week van de Werkstress. Werk hoeft niet stressvol te zijn! Tijdens de Week van de Werkstress ontdek je wat jij kunt doen om je medewerkers te helpen. Het thema dit jaar is (ver)binding.

(Ver)binding; hoe maak je die in een wereld waarin juist veel meer op afstand gebeurt? Hoe blijf je aangesloten, bij je collega’s, bij je organisatie, bij de maatschappij of misschien zelf op de arbeidsmarkt? (Ver)binding maakt dat je ziet en gezien wordt. Essentieel in een werkwereld waar steeds meer eenzaamheid en werkdruk ervaren wordt.

Werk is veel meer dan een baan alleen; je hoort ergens bij, je hebt een sociaal netwerk, je draagt iets bij. Je staat in verbinding. En als je echt in verbinding staat, draagt dat bij aan je werkplezier. In een veilige omgeving waar je mag vragen, fouten mag maken, kritisch mag zijn, mag leren van elkaar.

Maar wat als de verbinding verbroken is? Als je favoriete collega vertrekt. Als je zelf naar een andere afdeling moet door een reorganisatie. Wat als je net begonnen bent bij een nieuwe werkgever en je veel vanuit huis werkt. Wat als er zo weinig collega’s zijn dat je geen ‘nee’ durft te zeggen. Gebrek aan (ver)binding veroorzaakt werkstress, met alle gevolgen van dien.

Juist in deze tijd van het hybride werken, toenemende individualisering en een steeds krappere arbeidsmarkt is het belangrijk om als werkgever en werkende extra aandacht te besteden aan (ver)binding als onderdeel van de mentale gezondheid. Mentaal gezonde medewerkers die zich verbonden voelen met elkaar en met de organisatie. Weerbare mensen die zich staande houden in wisselende en stressvolle omstandigheden. Het centrale thema is daarom dit jaar: (ver)binding.  

Werkplezier in de praktijk #1: Juriaan bij Omnicom PR Group

Werkplezier in de praktijk #2: Els bij Bilderberg Hotelketen

Els, directeur Personeel en Organisatie van de Bilderberg Hotel Groep, vertelt hoe zij aandacht besteden aan werkplezier:

Werkplezier in de praktijk #3: Kees Kouwenhoven, arbeidsvreugde

Zelfstandig ondernemer en schrijver van het boek De Zeven Bronnen van Arbeidsvreugde Kees Kouwenhoven vertelt over zijn tips voor meer werkplezier:

Werkplezier in de praktijk #4: Malique Steenbrink bij Appical

Malique, Employer Branding Specialist bij Appical, vertelt over de app die zij hebben ontwikkeld om werkstress weg te nemen en werkplezier te vergroten:

Werkplezier in de praktijk #5: Suzanne Penning van Flirt Company

Suzanne van de Flirt Company legt uit hoe je oprecht een compliment geeft:

Werkplezier Top 10

Met een onderzoek onder werkgevers en werknemers heeft Judith Noordzij in kaart gebracht wat het plezier op de werkvloer vergroot. In het kader van de Week van de Werkstress deelt zij negen tips over werkplezier.

Bekijk de Werkplezier Top 10 in deze video.