“Ik controleer liever iets te veel dan te weinig!”

17 jaar is ze, veiligheidsheld Priscilla van Kooten. Voor haar opleiding werkt Van Kooten bij een houtbewerkingsbedrijf, waar ze ramen, deuren en kozijnen freest, zaagt en afwerkt. Dat doet ze niet alleen zeer netjes, maar ook uiterst veilig en schoon. Op die manier beperkt ze blootstelling aan houtstof tot het absolute minimum en zorgt Van Kooten dat zij over 50 jaar ook nog gezond is.

“De afzuiging staat bij ons altijd aan,” begint Van Kooten ons gesprek. Al gauw blijkt dat ze het niet heeft over een afzuigslangetje in de hoek van de werkplaats. “Wij hebben krachtige centrale afzuiging en lokale afzuiging. Achter het freesblok zit bijvoorbeeld een afvoer die het stof direct opzuigt. Naschuren doen we met machines met geïntegreerde afzuiging.” Goede afzuiging en veilige apparatuur is niet genoeg, legt Van Kooten uit: “Je moet de apparaten goed bedienen. Ik leg het hout altijd netjes langs de geleider op de frees, zodat er zo min mogelijk stof vrijkomt. Wat betreft de afzuiging: goed afzuigen is méér dan de aan-knop indrukken. Ik check altijd of het stof daadwerkelijk in de afvoer verdwijnt.”

“Taakroulatie is voor de veiligheid niet nodig.”

Alle machines die gebruikt worden hebben een goedgekeurde afzuiging. Dankzij deze technische maatregelen valt de blootstelling aan houtstof volgens de metingen binnen de norm. “Taakroulatie is voor de veiligheid dus niet nodig,” legt Van Kooten uit. “Ik pak weleens andere klussen op dan zagen en frezen, maar dat doe ik puur voor de afwisseling en mijn eigen plezier in mijn werk.” Van Kooten heeft ook geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig om zich te beschermen tegen houtstof: “We hebben toestemming om tijdens de werkzaamheden geen mondkapjes te dragen, omdat de metingen aangaven dat er zo weinig stof vrijkomt. Gelukkig maar, want werken zonder mondkapje is comfortabeler. Wel dragen we op maat gemaakte oordoppen om ons gehoor te beschermen, met een muziekje!”

Van Kooten begon ooit bij het houtbewerkingsbedrijf als hulp op zaterdag. Nu doet ze een opleiding om machinaal houtbewerker te worden. Sinds een halfjaar werkt ze vier dagen in de week bij het bedrijf en gaat ze één dag per week naar school. “Op de opleiding krijgen we heel veel mee qua veiligheid. We leren wat de veiligste machines zijn en hoe je die bedient,” aldus Van Kooten. “Hier op mijn werkplek bespreken mijn leermeester Mario en ik elke twee weken mijn voortgang en hebben we het ook over veilig werken. Soms vertel ik hem iets nieuws dat ik heb geleerd op de opleiding, maar eigenlijk is hij heel goed op de hoogte. Dat moet ook wel als je leermeester bent!”

“Vroeger dacht men: een schone werkplek betekent dat je niet hard genoeg werkt. Wij bewijzen dat het allebei kan.”

Veiligheid en gezondheid worden breed gedragen binnen het bedrijf. Of je nou stagiair, leermeester of directielid bent. “Overal in de fabriek staan stofzuigers voor eventuele houtstof op de vloer – al valt alles wat er vrijkomt aan stof binnen de normen. De bezem gebruiken we niet. Daar wordt scherp op gelet.” Van Kooten vervolgt: “Maar goed, de bedrijfsleiding moet ook haar eigen werk doen en loopt niet de hele dag door de fabriek om ons te vertellen ‘Hé, daar ligt nog een stoffie!’ Daarom spreken wij elkaar als collega’s onderling ook aan.”

Van Kootens gouden tip? “Houd je werkplek schoon. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om te werken en dat je de machines goed kunt bedienen. En wees nauwkeurig. Ik controleer liever te veel dan te weinig of bijvoorbeeld de afzuiging naar behoren werkt. Vroeger dacht men: een schone werkplek betekent dat je niet hard genoeg werkt. Wij bewijzen dat het allebei kan. De meest gemaakte opmerking van bezoekers is: ‘Wat is het hier netjes!’”