“We nemen de tijd om veilig te werken”

Erik Slomp werkt bij een werf waar enorme aluminium zeiljachten gebouwd worden voor de rijken der aarde. Als Yardmanager is hij verantwoordelijk voor de organisatie van de werf. Hij geeft leiding aan de afdelingen productie, werkvoorbereiding, magazijn, technische dienst en facilitaire dienst en is het aanspreekpunt voor veiligheidsheld Alfred Toeter.

“Ook na al die jaren op de werf ziet hij nog steeds alles”

Erik vindt het logisch dat Alfred genomineerd is als veiligheidsheld. “Veiligheid moet bij iedereen prioriteit zijn en daar hebben we allemaal een verantwoordelijkheid in. Toch is er iemand nodig die over je schouder meekijkt en actief meedenkt over jouw veiligheid. Iemand die bijvoorbeeld een casco aan het bouwen is, focust vooral op het afkrijgen van het casco, dus kijkt Alfred mee op het gebied van veiligheid. Alfred is een echte veiligheidsman. Hij heeft veel kennis en vindt het mooi en belangrijk.”

Wat Alfred tot held maakt? “Ook na al die jaren op de werf ziet hij nog steeds alles. Hij is scherp. Bij alles wat hij doet denkt hij na over veiligheid. Iedere week loopt Alfred een inspectieronde. Door aanwezig te zijn en over veiligheid te praten creëert hij bewustzijn. Mensen komen dan ook naar hem toe voor advies. Alfred luistert. Als iemand hem van een product vertelt dat er een alternatief is dat minder gevaarlijke stoffen bevat, dan gaat hij daar direct mee aan de slag.”

“Iedereen pakt hier uit zichzelf de veegzuigmachines”

“Wat mensen van Alfred kunnen leren is dat veiligheid constant aandacht nodig heeft. Een ongeluk zit in een klein hoekje, het is een opeenstapeling van toevalligheden. Daarom moet je constant aandacht vragen voor veiligheid. Veiligheid is een continu proces, heb ik van Alfred geleerd. Je kunt alles wel goed geregeld hebben, maar als je dan ‘even snel’ iets gaat doen, gaat het mis.”

Daarom wordt er op de werf altijd gelet op veiligheid. “We nemen de tijd om veilig te werken. Tijd mag nooit een issue zijn. Dus eerst een hoogwerker pakken, of een steiger bouwen voordat je op hoogte aan de slag gaat. Niet even snel met een wiebelende ladder aan de slag. Daarbij helpt het dat hoewel ieder jacht uniek is, het proces hetzelfde is. We weten inmiddels waar de risico’s liggen en hoe we die moeten ondervangen.” 

Zelf geeft Erik ook het goede voorbeeld. “We hebben een veiligheidscultuur gecreëerd waarin we elkaar aanspreken. En waarin het normaal is dat je veilig werkt en je werkplek opruimt.”

Dat is ook een tip voor andere bedrijven: “Zorg dat die veiligheidscultuur ontstaat door orde, veiligheid en netheid centraal te stellen in het proces. Iedereen pakt hier uit zichzelf de veegzuigmachines.”