"Wij willen niet binnen de regelgeving vallen, maar deze altijd een stap voor zijn" - Koen Munsters & Roland van Meer, Spuiterij Munsters & AD Internationaal

Spuiterij Munsters in Deurne is een spuiterij en schadeherstelbedrijf voor schadeherstel aan personenvervoer, trailers, lichte bedrijfswagens, trucks en zwaar materieel. In de spuiterij werd in het proces met een primer gewerkt, die de gevaarlijke stof chroom-6 bevatte. Met het oog op de veiligheid van zijn werknemers en de veranderende wetgeving op het gebied van chroom-6 in 2019, besloot mede-eigenaar Koen Munsters vorig jaar al om de stof uit zijn bedrijf te bannen. Hij ontwikkelde een veilige variant van de primer en riep daar de hulp van zijn leverancier AD International bij in. Business unit manager Roland van Meer: “Na vier jaar ontwikkelen en een intensieve testfase kwamen we tot een product dat aan alle eisen voldoet.”

KOen en Roland (415x277) pixlr

Veiligheid en innovatie zit bij Spuiterij Munsters in het DNA. Zo ontwikkelde vader Bert Munsters een spuitautomaat om de schouders van zijn spuiters te ontlasten en introduceerde hij een geautomatiseerde spuitstraat om luchtvervuiling tegen te gaan. Een volgende stap was het verminderen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen in het bedrijf: “Voor onze medewerkers lijken alle stoffen doorzichtig en daardoor ongevaarlijk, wat het moeilijk maakt hen bewust te maken van het gevaar. Je kunt iedereen verplichten de bronafzuiging en persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, maar in principe is dat niet de juiste oplossing. Je kunt beter kijken naar vervangende producten”, aldus Munsters.

Vanuit die gedachte zocht Munsters naar een manier om het veelgebruikte chroom-6 te elimineren op de werkvloer. Met hun chemie leverancier zochten ze naar de juiste mix voor een chromaatvrije primer en een juiste voorbehandeling met behoud van de lakhechting en corrosiewerende eigenschappen, maar zonder de gevaarlijke stoffen. En die vonden ze. Toen de medewerkers van de spuiterij hoorden dat chroom-6 hiermee geschiedenis was, reageerden ze blij. Tegelijkertijd riep het ook vragen op, omdat de spuiters benieuwd waren met welk product ze in het vervolg moesten werken. In het algemeen geldt ‘als het goed werkt, moet je ervan af blijven’. Munsters legt uit: “De eerste keer dat ze met de precoat werkten, dachten ze dat zo’n dun laagje vast niets zou doen. Ik en Roland hebben langzaamaan het vertrouwen van hen moeten winnen. Ze willen allemaal een perfect gespoten voertuig afleveren en niet inleveren op kwaliteit. Maar gelukkig hoeft dat nu ook niet meer. Door in de testfase samen met hen het product te ontwikkelen, zijn ze er nu van overtuigd dat het nieuwe systeem zonder chroom-6 beter werkt.”

Wie denkt dat het doorvoeren van de innovatie zonder slag of stoot ging, heeft het mis. Het ontwikkelen en implementeren van een alternatief voor chroom-6 had direct invloed op het volledige proces op de werkvloer. Munsters: “We moesten anders gaan voorbewerken en de jongens opleiden om de nieuwe laag aan te brengen. Alle stappen tot aan het spuiten van aflak op de voertuigen moesten we veranderen.” “En dat is waar wij zijn ingestapt”, vertelt Roland van Meer. “Dat is niet van de ene op de andere dag gebeurd, maar in een proces van vier jaar waarin we het hele voorbewerkingsproces hebben geanalyseerd en de chemische voorbehandeling hierop hebben aangepast.”

Samen kwamen van Meer en Munsters uit op een veilig alternatief voor oppervlaktebehandeling dat een toekomst voor een veilige en gezonde werkvloer biedt: “Wij willen niet binnen de regelgeving vallen, maar deze altijd een stap voor zijn. Met deze innovatie zijn we dat.” Toch blijft van Meer zoeken naar nog meer alternatieven op het gebied van chroom-6: “Momenteel hebben we nog een dubbelrol, omdat we zowel producten met chroom-6 als zonder chroom-6 maken en leveren. Dat komt door de verschillende sectoren waarvoor wij werken. Daarin vinden zoveel verschillende bewerkingen plaats, dat nog niet voor allen vervanging van chroom-6 mogelijk is. Als een alternatief wel beschikbaar is, zullen wij chroom-6 nooit promoten. Het liefst maken wij de volledige industrie vrij van alle zware en gevaarlijke stoffen en dat is waar we naartoe werken.” Of Spuiterij Munsters nog plannen heeft voor de toekomst? “0% uitstoot van alle gevaarlijke stoffen in onze spuiterijen. Dat is de droom”, aldus Munsters.

Tips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via www.hoeveiligwerkjij.nl!