Eerste landelijke bijeenkomst Eerlijk, Gezond en Veilig Werk

Activeren en inspireren! Dat is waar het om draait tijdens de eerste landelijke bijeenkomst van het programma Eerlijk, Gezond en Veilig Werk. De bijeenkomst is erop gericht brancheorganisaties, kennisinstituten, bedrijven en andere betrokken partners te faciliteren met kennis en ervaringen om eerlijk, gezond en veilig werk te bevorderen. Het gaat een interactieve en inspirerende middag worden.

Via het registratieformulier kunt u zich direct aanmelden voor de bijeenkomst. Door middel van de nieuwsbrief Eerlijk, Gezond en Veilig Werk houden we je graag op de hoogte van alle activiteiten van het programma.  

Programma bijeenkomst

12.00 uur – 13.00 uur

De bijeenkomst gaat van start gaan met een inloop- en netwerklunch.

13.00 uur – 14.00 uur

Staatssecretaris Tamara van Ark opent de bijeenkomst, waarna organisatiepsycholoog en bijzonder hoogleraar Aukje Nauta op inspirerende wijze zal ingaan op de rol van gedrag bij het bevorderen van eerlijk, gezond en veilig werk.

14.00 uur – 16.00 uur

Tijdens de bijeenkomst staat het delen van goede voorbeelden centraal. Zo zijn er twee rondes georganiseerd waarin u kunt deelnemen aan een ronde tafel en/of een atelier. Aan de ronde tafels brengen inhoudelijk experts een goed voorbeeld in. Vervolgens gaan u en uw tafelgenoten de interactie met elkaar aan. Denk hierbij aan: ‘Zou dit goede voorbeeld ook binnen uw branche/sector en/of bedrijf kunnen passen?’ of ’Wat is nodig om dit voor elkaar te krijgen?’. De ronde tafel staat dus in het teken van het delen van kennis en elkaar inspireren. Een greep uit de ronde tafels:

  • Erwin Heijnsbroek, programmamanager industrial safety bij Verbond Papier & Karton, vertelt over de ‘safety checks’: bedrijfsbezoeken waarbij een specialist uit de branche een collega-bedrijf bezoekt en adviseert. Kom er achter waar het succes van deze uitwisseling op gebaseerd is.
  • Pieter Cornelissen, adviseur Safety, Health & Environment bij Strukton Rail deed onderzoek naar de effecten van Leiderschap en Communicatie in gedragsverandering. Welke rol speelt dit in de ketenintegratie? En hoe functioneert communicatie als instrument voor gedragsverandering?
  • Jaap Buis, directeur van Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU), gaat tijdens een ronde tafelsessie in gesprek over gezamenlijk opzet van cao-naleving door sociale partners. Als voorlichter, toezichthouder en handhaver stimuleert de SNCU dat de cao-regels in de uitzendbranche worden nageleefd. Dit bevordert eerlijke concurrentie en zorgt dat uitzendkrachten krijgen waar zij recht op hebben.

Naast de ronde tafels kunt u deelnemen aan een atelier. Een atelier is erop gericht om u handvatten te verstrekken zodat u als bedrijf zelf aan de slag kunt gaan met het ontwikkelen van preventieve activiteiten op het vlak van eerlijk, gezond en veilig werk! In één van de ateliers zal de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) ervaringen delen met het opzetten van de Code Verantwoord Marktgedrag. Deze Code heeft effect op alle thema’s van Eerlijk, Gezond en Veilig Werk. Om zelf te ontdekken of zo’n gedragscode ook voor uw branche of bedrijf een goede oplossing is, gaat u in dit atelier zelf aan de slag met het Handvat Gedragscode!

16.00 uur – 16.30 uur

Na de twee rondes vindt een interactieve panelsessie plaats met Heidi Boussen, directeur Gezond en Veilig Werken, Martin Flier, directeur Arbeidsverhoudingen, en programmamanager Eline de Vries. Door middel van stellingen discussiëren zij over de staat van eerlijk, gezond en veilig werk en de mogelijkheden om hiermee (verder) aan de slag te gaan.

16.30 uur – 17.00 uur

De bijeenkomst zal worden afgesloten met een korte wrap-up waarna u om 17.00 uur tijdens de netwerkborrel na kunt praten over uw ervaringen en indrukken van de dag. Het ultieme moment om aansluiting te vinden met deelnemers die u hebben geïnspireerd!