PIF-Bijeenkomst Duurzaam fysiek werk bij ENGIE

Op donderdag 9 maart opende ENGIE Centrale Prefabricage in Dordrecht haar deuren voor de eerste Pay it Forward netwerkbijeenkomst van 2017. Een veertigtal bedrijven wisselde van gedachten over het thema 'Een bronaanpak in de werkplaats'. Directeur Centrale Prefabricage Jeroen Over de Vest van ENGIE benadrukte tijdens zijn bevlogen presentatie vooral het belang van communicatie op de werkvloer en de aandacht voor de individuele werknemer. Het motto is: ‘Gezond op het werk en gezond weer thuis’.

Praktijkverhaal 64 - PIF-bijeenkomst

ENGIE Centrale Prefabricage te Dordrecht is onderdeel van ENGIE Services, een technisch dienstverlener voor onder andere de (petro)chemie, industrie, pharma, marine en offshore. ENGIE produceert in haar verschillende grote werkplaatsen skidbouw, installatieonderdelen, leidingen, vaten en tanks. In de werkplaats bij ENGIE’s Centrale Prefabricage werken zo’n 100 à 120 lassers en fitters. Het diverse slijp- en laswerk gaat gepaard met lichamelijke belasting: lang staan, ongemakkelijke werkhoudingen en statische belasting in combinatie met tillen van gereedschap en kracht zetten. Daarnaast heeft men te maken met stoffen, lawaai en een hoge temperatuur.

Directeur Over de Vest presenteert de aanpak van fysieke belasting. Deze omvat veel bronmaatregelen zoals hijsgereedschap, transportmiddelen, hoogte instelbare werkbanken, lasmanipulatoren en pendelautomaten. ‘Met deze maatregelen voorkom je al veel overbelasting. Een ander voorbeeld is de keuze voor een relatief lichte lashelm waardoor de nekbelasting. Ook is er taakroulatie tussen fitters en lassers. Daarnaast is er aandacht voor duurzame inzetbaarheid door het aanbieden van preventief medisch onderzoek, leefstijl coaching en mogelijkheden voor mobiliteit.

Opvallend is de aandacht voor opleidingen. Een deel van de werkplaats is ingericht als ‘leerschool’ welke samenwerkt met GOFLEX. Ben Wouden, de coördinator van de leerschool vertelt: “hier leiden we jongeren op tot lassers en fitters die rekening houden met veiligheid en gezondheid. Zo creëren we langzamerhand een cultuur waarin medewerkers elkaar durven aanspreken op veilig en gezond gedrag op de werkvloer.”

In het kader van duurzame inzetbaarheid komt ook lasser Gerard aan het woord: “Door versleten tussenwervels kon ik mijn werk niet goed meer doen. Na besprekingen met de bedrijfs- en arboarts kreeg ik een ‘Laevo’ exoskelet, waardoor ik toch mijn werk kan blijven doen en niet thuis op de bank zit”. Het Laevo systeem verplaatst gewicht van het bovenlichaam naar de bovenbenen waardoor de belasting op mijn onderrug vermindert. Dankzij dit systeem, èn aangepaste werkzaamheden, kan Gerard toch aan het werk blijven. Ook hier bleek een goede communicatie van belang.