Campagne helpt jongeren om te praten over werkstress

Veel jongeren praten niet over werkstress. Het is wel belangrijk dat ze dat doen, want het verkleint de kans dat mentale klachten verergeren en bovendien lucht het op. De nieuwe campagne ‘Hey, het is oké’ helpt jonge werkenden om werkstress bespreekbaar te maken. Ook zijn er tips voor bezorgde collega’s en werkgevers om het gesprek aan te gaan met een jongere.  

Iedereen voelt weleens werkstress. Dat is niet erg, want stress kan je helpen om betere resultaten te halen. Maar langdurige stress is ongezond. Door erover te praten, zie je in dat je niet alleen bent, het lucht op en door ervaringen en tips te delen kun je de stress verminderen. Dat geldt zeker voor jongeren met weinig werkervaring. 

De campagne 'Hey, het is oké' helpt jonge werknemers bij het praten over werkstress. Heb je jongere collega’s of medewerkers? Dan kun je profiteren van tips om in gesprek te gaan met iemand waar je je zorgen over maakt. Daarnaast bevat de campagne ervaringsverhalen, zoals die van Yumi. Zij werkt 32 uur per week in de horeca en moet veel balletjes tegelijkertijd omhooghouden. Een gesprek met haar manager hielp haar om beter om te gaan met werkstress. 

Meer beginnende mentale klachten door werkstress bij jongeren

Jonge werkenden ervaren steeds meer beginnende mentale klachten door werkstress. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarin TNO op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) trends rondom burn-outklachten van jongeren onderzocht. Prestatiedruk, sociale druk en onzekerheden in het leven zijn de grootste stressbronnen onder jonge werkenden. Jongeren hebben het idee dat ze altijd bereikbaar moeten zijn, vinden het lastig om nee te zeggen of willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ze denken dat leeftijdsgenoten het beter doen en voelen daardoor druk of maken zich zorgen over hun carrièreperspectief. 

Psycholoog Thijs Launspach geeft aan dat je best wat stress aankunt, ook op het werk: “Je lichaam en hoofd zijn bestand tegen af en toe flink in de stress-stand staan. Je hebt soms zelfs wat stress nodig om prestaties te leveren - dat is gezonde spanning. Maar het gaat mis wanneer je veel te veel en veel te lang onder druk staat, en daar tussendoor niet goed van kunt herstellen. Dan wordt stress schadelijk en is het ongezond. Praten met mensen die dichtbij je staan en die je vertrouwt, helpt. Zo geef je woorden aan je ervaring, krijg je steun en kun je beter verwerken waar je mee zit.”

“Bespreekbaar maken is teken van kracht”

Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zegt hierover: “Jonge werknemers ervaren steeds meer beginnende mentale klachten door werkstress. Daar moeten we wat aan doen. Het begint bij het bespreekbaar maken van waar je tegenaan loopt en waar je mee zit. Dat is een teken van kracht en het helpt je op de werkvloer. Bovendien kun je door erover te praten de kans op een burn-out verkleinen.” 

De campagne ‘Hey, het is oké’ loopt van 5 tot en met 29 september. Het is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), MIND en MIND Us