Als uw kind daar ligt, bent u blij dat de heli kan landen

In de categorie Sport kwam Hockeyclub Den Bosch als beste uit de bus. Met name het veiligheidsbesef in bredere zin sprak de jury aan. Dat gaat verder dan alleen goed georganiseerde interne noodhulp. Zo gaat alles in de keuken volgens HACCP voedselveiligheidsnormen en tijdens feesten is de versiering brandwerend of –vertragend.

Veiligheid voorop

Positief is ook dat de club het belang van oefening en preventie uitdraagt onder leden, vrijwilligers en bezoekers. Bijvoorbeeld tijdens onaangekondigde oefeningen met de traumaheli, waarvoor drie velden vrijgemaakt moeten worden. Als mensen dan even mopperen, is de boodschap: “Als uw kind daar ligt en er moet een heli bij, dan bent u blij dat die heli dankzij onze organisatie kan landen.”

De jury van de Goede BHV-praktijken Competitie is blij om te zien dat ook op het hockeyveld (en daaromheen) veiligheid steeds meer aandacht krijgt. De jury kroont Hockeyclub Den Bosch dan ook met plezier tot branchewinnaar in de categorie sport.

Grootste uitdaging

Voor Berry is het logisch: sporten kan niet zonder medische hulpverlening, dat hoort er gewoon bij. En in het verlengde van de medische hulp ligt ook de algehele veiligheid. Het zijn zaken waar je in moet investeren. Maar voor de meeste andere bestuursleden en clubleden is dat niet zo vanzelfsprekend. Zijn grootste uitdaging was dus: bewustwording.

Aanpak

  • De ambulance kon er niet bij
    Het liefst maakt Berry op sympathieke wijze duidelijk waar het over gaat. Een AED kost geld, maar een mensenleven is meer waard, toch? Dit bewustwordingsproces kwam in een stroomversnelling toen een ambulance door verkeerd geparkeerde auto’s een slachtoffer niet kon bereiken. In dat geval ging het om een gebroken been en liep het goed af. Maar de boodschap was helder: HC Den Bosch moest zich serieus gaan buigen over veiligheid en noodhulp.
  • Gratis opleiden
    Na de aanschaf van een AED zijn er al twee mensen met succes gereanimeerd. En sindsdien is het voor Berry een stuk makkelijker om zaken voor elkaar te krijgen. Hij heeft inmiddels een team van 13 mensen opgeleid, genoeg om altijd adequaat om te gaan met calamiteiten of EHBO-gevallen. De club betaalt de opleiding, dat trekt mensen vaak over de streep. Want het certificaat is ook geldig buiten het hockeyveld. Investering: eenmalig € 5.000 (grotendeels voor de AED), jaarlijks € 600 (voor up-to-date materiaal, bijscholing en vergoeding van Lotus slachtofferacteurs).
  • Elk weekend wat
    Als er een traumaheli moet landen, moeten er minimaal 3 velden ontruimd worden. Dat oefenen ze onaangekondigd, 5 minuten voor aanvang van de wedstrijd. Ouders mopperen er wel eens over. Totdat Berry zegt: “Als uw kind daar ligt en er moet een heli bij, dan bent u blij dat die heli dankzij onze organisatie kan landen.” Ook dan gaat het om bewustwording. Er gebeurt ieder weekend wel wat bij deze grote vereniging. Letsel door de bal komt het meest voor, vaak gaat het om hoofdletsel. Soms kunnen ze zelf behandelen, soms verwijzen ze naar de Spoedeisende Hulp. Daardoor oefent het team eigenlijk automatisch. Als ze toch bij elkaar komen nemen ze meteen de protocollen door. Weten we het allemaal nog? Om ook leden op de hoogte te houden staat op de laatste pagina van het clubblad elke week de procedure bij calamiteiten en noodsituaties.

    De brandweer controleert ieder jaar brandveiligheid van het clubhuis, waar soms zo’n 600 mensen bij elkaar zijn. Sinds het rookverbod is het risico een stuk kleiner, maar de club is erg voorzichtig. Bijvoorbeeld met versiering, die is altijd brandvertragend. In de keuken werken goed opgeleide horecamensen, alles gaat volgens HACCP-normen. Zo wordt op alle fronten aan veiligheid gewerkt.

Resultaat

  • De AED is inmiddels twee keer gebruikt, met succes. Deze mensen kunnen het navertellen.
  • De interne noodhulp is professioneel georganiseerd.
  • Het onderwerp veiligheid leeft.