BHV = Bethel Hulp Verlening

Iedere zondag komen in totaal zo’n 6.000 mensen naar de kerkdiensten van de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten. Bethel wil de veiligheid van haar leden zoveel mogelijk waarborgen. Met een minimaal veiligheidsbudget in de hand is het zaak om dat zo pragmatisch mogelijk aan te pakken, bijvoorbeeld door interne hulpverleners in te zetten die via hun werkgever al een certificaat hebben behaald. De jury is verheugd om te zien dat Bethel ook de expertise inzet van mensen die een dienst bijwonen, waardoor veiligheid een breder gedragen thema wordt. Zo krijgen enkele leden die ook arts zijn bij binnenkomst een portofoon en worden zij onderdeel van het noodhulpteam.

Kinderen

Er is speciale aandacht voor jonge kinderen, die tijdens een dienst de opvang bezoeken. Zij krijgen bij binnenkomst een tag, die wordt gescand. Voor de allerkleinsten zijn er wiegjes op wielen, die snel het pand uitgereden kunnen worden. Mensen die niet zelfredzaam zijn krijgen een plek vanwaar makkelijk naar de uitgang gebracht kunnen worden. Vluchtwegen en aanrijroutes voor hulpdiensten worden vrijgehouden door parkeerwachters.

Winnaar religieuze instellingen

Het delen van kennis, de kern van deze Goede Praktijken Competitie, zit deze organisatie overigens in de genen. Bethel is onderdeel van een kring van religieuze gemeenten in Noord-Nederland die elkaar helpen op het gebied van interne noodhulp en leren van elkaars kennis en ervaringen. De jury heeft de Vrije Baptistengemeente Bethel verkozen tot winnaar in de categorie religieuze instellingen.

Grootste uitdaging

De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten is een van de grotere kerken in Nederland. Iedere zondag zijn er drie kerkdiensten, met gemiddeld 2.000 bezoekers per dienst. Onder hen zijn vrijwel altijd ook mensen die minder goed ter been zijn of in een rolstoel zitten. Naast de grote zaal is er ook een kinderopvang voor baby’s, peuters en kleuters en er zijn ruimtes voor grotere kinderen. In verschillende zalen en lokalen kunnen mensen aan het vergaderen, spelen of leren zijn. Toen de gemeente in 1999 naar de huidige locatie verhuisde, realiseerden sommige leden zich dat er een goed calamiteitenplan nodig was. En opgeleide hulpverleners om mensen in veiligheid te brengen. Zoals bij de meeste vrijwilligersorganisaties heeft de Vrije Baptistengemeente Bethel een klein budget. Hoe loste zij dit op?

Aanpak

  • Dubbelrol
    De meeste interne hulpverleners zijn via hun werkgever al opgeleid. Zij zijn ook buiten de kerk BHV’er, of bijvoorbeeld bandweerman of verpleegkundige. De kerk hoefde dus nauwelijks te investeren in opleidingen. Artsen die een dienst bijwonen, krijgen bij binnenkomst een portofoon. Zo vormen ook zij onderdeel van de interne noodhulp. Bijna de hele noodorganisatie wordt verzorgd door vrijwilligers. Er zijn twee betaalde krachten, die ook op weekdagen actief zijn.
  • Kennis delen
    De Vrije Baptistengemeente Bethel heeft een eigen interne BHV-opleiding, gecertificeerd doorde Nationale Kruisvereniging. Er  hoeft dus geen geld meer geïnvesteerd te worden in training. Ook bezoekers krijgen handige informatie. Zo hangen er door het hele pand ontruimingsplattegronden en zijn er op videoschermen regelmatig filmpjes te zien met ontruimingsinstructies. En er is een ontruimingsinstallatie die via het omroepsysteem mensen naar buiten praat. De gemeente brengt haar kennis ook graag buiten de muren van de kerk. Zo helpen ze regelmatig andere kerkgemeenten die bezig zijn met het opzetten van hun interne noodhulp. Hoe meer mensen gebruik kunnen maken van de bestaande kennis, hoe beter.
  • De brandweer helpt
    Twee keer per jaar organiseert deze Vrije Baptistengemeente een ontruimingsoefening. De brandweer vindt een groep van 2.000 mensen te groot om mee te oefenen. Daarom doet de gemeente samen met de brandweer gesimuleerde ontruimingen.

Resultaat

  • Er zijn inmiddels ongeveer 80 BHV’ers en EHBO’ers, die ingeroosterd worden in verschillende ruimtes. Ook is er altijd een hoofd-BHV’er aanwezig om de interne noodhulp te coördineren. Zij kunnen levensreddende eerste hulp verlenen en kennen de inhoud van het ontruimingsplan (niet alleen in theorie maar ook in praktijk, zo blijkt uit de oefeningen).
  • Op verschillende, duidelijk gemarkeerde plekken in het gebouw zijn blusmiddelen, EHBO-koffers en twee AED’s te vinden.
  • De interne noodhulp is goed georganiseerd. Vandaar het motto: BHV, dat staat voor Bethel Hulp Verlening!

Praktische tips

  • Begin klein, houd het simpel. Vanuit een solide basis kun je de interne noodhulp uitbreiden.
  • Blijf in contact met externe experts en ervaringsdeskundigen, zoals de lokale brandweer. Zij ontdekken vaak concrete verbeterpunten waar je meteen mee aan de slag kunt.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van kennis en ervaring die al aanwezig zijn. Vraag je leden wie van hen een BHV-certificaat of EHBO-diploma heeft. Ook bezoekende artsen of verpleegkundigen kun je vragen om stand-by te zijn.