Beschrijving van Arbeidsbelastbaarheid en Re-integratie (BAR)

De Beschrijving van Arbeidsbelastbaarheid en Re-integratie (BAR) is een instrument dat zorgt voor een gezamenlijk begrippenkader en gemeenschappelijke taal, zodat bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen elkaar beter begrijpen.

Het instrument is ontwikkeld door Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) met een subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het BAR-instrument 3.0 (pdf) wordt op dit moment doorontwikkeld door een onderzoeksconsortium van Amsterdam UMC, UMC Groningen en HAN University of Applied Sciences (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) met subsidie uit het ZonMw programma verbetering-kwaliteit-poortwachtersproces.

Op 1 februari 2022 is BAR-project.nl gelanceerd. Via deze projectwebsite kunnen gebruikers in een onderzoekssetting feedback delen met de onderzoekers en doen de onderzoekers later in het onderzoekstraject ook oproepen voor deelname aan bijvoorbeeld focusgroepen.

Meer weten over de BAR?

In mei 2021 is de eerste versie van het instrument voor Beschrijving van Arbeidsbelastbaarheid en Re-integratie (BAR) gelanceerd. Misschien heb je er al een blik op geworpen, of sta je te popelen om het gebruiken. Maar wat is het BAR-instrument nu precies? Wie gaat het gebruiken? Wat kan ik er als bedrijfsarts/arbeidsdeskundige/verzekeringsarts mee? En wat is de status van dit nieuwe instrument? Het antwoord op deze en andere veel gestelde vragen vind je in deze lijst met vragen en antwoorden. Deze worden gedurende de onderzoeksperiode geactualiseerd en uitgebreid.

BAR-instrument 3.0

Dit is de derde versie van het instrument voor beschrijving van arbeidsbelastbaarheid en re-integratiemogelijkheden (BAR-instrument). Dit instrument is ontwikkeld door Amsterdam UMC met een subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lees ook de leidraad (pdf) bij dit BAR-instrument.

Extra focus op re-integratiekansen, een verbeterde samenwerking tussen professionals, meer ruimte voor de visie van werknemer en werkgever, en meer oog voor de persoonlijke situatie van werknemers. Dit zijn slechts een aantal van de verbeteringen in de derde versie van het BAR-instrument. Onderzoeker Donny Kreuger: “BAR 3.0 is in nauwe samenwerking met bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen tot stand gekomen en sluit daardoor nog beter aan op de werkpraktijk van professionals.”

De verbeteringen in het BAR-instrument zijn het resultaat van het uitgebreide praktijkonderzoek dat het onderzoeksteam vorig jaar heeft uitgevoerd. Dit team bestaat uit Bouwine Carlier en Shirley Oomens van HAN University of Applied Sciences en Han Anema, Birgit Donker-Cools, Donny Kreuger en Frederieke Schaafsma van Amsterdam UMC. In het praktijkonderzoek zijn de ervaringen met BAR 2.0 van 9 bedrijfsartsen, 16 arbeidsdeskundigen en 6 verzekeringsartsen uitvoerig geanalyseerd en met hen besproken. “Het projectteam heeft de inzichten uit het praktijkonderzoek verwerkt in BAR 3.0”, licht Kreuger toe. “Met deze derde versie van het BAR-instrument kunnen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen nóg effectiever samenwerken aan de re-integratie van verzuimende werknemers.”

Veel verbeteringen in BAR 3.0

Het projectteam heeft de tweede versie van het BAR-instrument op meerdere punten verbeterd. “Nieuw is het overzicht van adviezen van de bedrijfsarts”, vertelt Shirley Oomens, projectleider bij HAN. “Dit ondersteunt de uitwisseling en afstemming tussen professionals. Daarnaast kunnen bedrijfsartsen nu in open velden nauwkeuriger beschrijven wat de mogelijkheden voor re-integratie zijn, waar ze in versie 2.0 slechts konden kiezen uit standaardopties. Ook is er in BAR 3.0 meer ruimte voor de visie van de werknemer en de werkgever op het re-integratieproces, omdat we de cijfermatige beoordeling hiervan hebben vervangen door open vragen.” Tot slot biedt de nieuwste versie van het BAR-instrument meer kwalitatieve mogelijkheden om optimaal op de persoonlijke situatie van een werknemer aan te sluiten.

Duidelijkere leidraad

Het projectteam heeft ook de leidraad voor het BAR-instrument geüpdatet. Oomens: “Deze is nu allereerst beknopter en bevat gerichte aanbevelingen over hoe het instrument kan worden gebruikt. Dat biedt de mogelijkheid om de afstemming en samenwerking tussen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen te verbeteren. Ook besteedt de leidraad extra aandacht aan de communicatie met werknemer en werkgever. Verder is er in de leidraad meer focus op het beschrijven van aandachtsgebieden, toelichtingen en voorwaarden voor re-integratie."

BAR 3.0 klaar voor praktijk

Het BAR-instrument en de leidraad zijn ontwikkeld om de samenwerking tussen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen te bevorderen. “BAR 3.0 is klaar voor gebruik”, aldus Birgit Donker-Cools, projectleider bij Amsterdam UMC. Ze roept bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen dan ook op om de nieuwste versie van het BAR-instrument en de leidraad in hun dagelijkse praktijk in te zetten.

Meer informatie over BAR

De laatste versie van het BAR-instrument en de bijbehorende leidraad zijn beschikbaar op www.bar-project.nl. Daar vind je ook meer informatie over BAR. Bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen kunnen zich hier ook aanmelden voor het onafhankelijke panelonderzoek van het UMCG. Dit onderzoek heeft als doel het gebruik van het BAR-instrument en de leidraad in de praktijk te monitoren en te evalueren.