Advies Gezondheidsraad: vaccinatie tegen leptospirose in uitzonderlijke gevallen overwegen

Werknemers vaccineren tegen leptospirose? Dat is in uitzonderlijke gevallen te overwegen. Dat adviseert de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), gepubliceerd op 8 juli. 

Een algemeen vaccinatieadvies voor bepaalde beroepsgroepen blijft uit. De Gezondheidsraad ziet daar geen aanleiding toe, omdat er te weinig actuele gegevens beschikbaar zijn over de werking van het vaccin. De effectiviteit ervan is niet voldoende bewezen en de bestaande onderzoeken zijn verouderd. 

Vaccinatie alleen bij verhoogd risico

Vaccinatie kan volgens de raad wel in individuele gevallen worden overwogen. Bijvoorbeeld voor werknemers die ondanks beschermende maatregelen nog steeds een verhoogd risico lopen op blootstelling aan leptospirose. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij muskusrattenvangers. 

Wat is leptospirose? 

Leptospirose is een verzamelnaam voor verschillende ziekten, zoals de ziekte van Weil, die worden veroorzaakt door leptospiren. Dieren kunnen deze bacteriën overdragen op mensen. Vooral kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, dragen leptospiren bij zich die bij mensen leptospirose kunnen veroorzaken. Oppervlaktewater dat besmet is met rattenurine, is de grootste besmettingsbron voor de mens. 

Bijvoorbeeld ongediertebestrijders, baggeraars, rioolwerkers, agrariërs, hoveniers, dierenartsen, werknemers in de vleesindustrie, militairen, boswachters en jagers kunnen door hun beroep in aanraking kunnen komen met leptospirose. 

Zorgplicht voor werkgevers

Werkgevers zijn op grond van de Arbowet verplicht te zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Het advies van de Gezondheidsraad helpt werkgevers en arboprofessionals om per situatie te beoordelen of vaccinatie moet worden aangeboden. Als werknemers het vaccin door de werkgever aangeboden krijgen, dan kunnen zij zelf kiezen of zij zich willen laten vaccineren.