RI&E in de praktijk: Margriet van Hees

Als ondernemer ben je verplicht een risico-inventarisatie en evaluatie te hebben. Dit wordt een RI&E genoemd. De RI&E wordt vaak gezien als de zoveelste verplichting waar je als ondernemer aan moet voldoen.  Maar het kan je echt veel opleveren. In deze video vertelt Margriet van Hees, eigenaar van een horecabedrijf, wat de RI&E heeft betekend voor haar bedrijf.

Margriet van Hees: Ik ben Margriet van Hees. Wij doen al 45 jaar als familie zaken in horecabedrijven hier in Tiel. 

Ik kan met een gerust hart zeggen dat mensen op een veilige werkplek werken.

Wij zijn begonnen met de RI&E in 2019. Dat bleef een beetje in de kast liggen en vervolgens komen er toch weer diverse brieven binnen. En dan denk je, ja, we moeten het toch maar een keer goed herzien. Toen die RI&E, ik denk: weer zo'n regel, weer zo'n bureaucratie.

Maar goed, uiteindelijk pak je het beet. Het is veel werk, maar het levert je ook iets op. Een van de grote problemen is, we hebben toch allemaal te maken met arbeidskrapte. Dan ga je kijken van: hoe kan ik dat oplossen? En vervolgens begint dat wel als je de boel op orde hebt. En dan is de RI&E een heel goed handvat. En er staan goede dingen in om te zorgen dat de basis op orde is. En dan komt de rest vanzelf wel. 

Ik denk als ondernemer dat ik de boel best goed voor elkaar heb. En dan komt er toch nog weer een adviseur van K.H.N. Inretail. En die druk je dan toch nog wel eventjes met de neus op de feiten. Dat er toch wel weer dingetjes beter kunnen. Een van die dingen was de schoonmaakmiddelen. Het is allemaal chemisch, het staat allemaal bij elkaar. Maar samen is het toch wel eigenlijk één grote bom. Dus het is wel belangrijk dat daar goed mee omgegaan wordt. Dus nu staat het verspreid en niet allemaal meer bij elkaar. En wordt er nog eens extra zorgvuldig op gelet hoe het te gebruiken.

In het verleden hadden we een oogdouche aangeschaft. Naar aanleiding van die RI&E. Als mensen toch eens even vergeten om die veiligheidsbril op te zetten. En aan het werk zijn met die chemische middelen. Was ik toch wel weer blij dat toen hij wat in het oog kreeg, er een oogdouche aanwezig was. En dat erger is voorkomen.

Een ander voorbeeld is dat wij iemand aangetrokken hebben als vertrouwenspersoon, maar dan extern. Wij hebben iemand die op dit moment in transitie is. Iets waar heel makkelijk grapjes over te maken zijn. Zeker in de horeca. En het is goed om te weten dat iedereen zich prettig moet kunnen voelen. En bij een vertrouwenspersoon terecht moet kunnen met zoiets als in transitie zijn. 

Andere ondernemers kan ik alleen maar adviseren: Zoek hulp bij je brancheorganisatie. Wij hebben dat gedaan bij Koninklijke Horeca Nederland. Zij helpen je echt enorm op weg.

Verteller: Ook aan de slag met je RI&E? Ga dan naar www.rie.nl