Aftermovie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken

Op 27 september 2017 vond de afsluitende netwerkbijeenkomst Gezond en Veilig Werkt! plaats in De Broodfabriek te Rijswijk. Deze bijeenkomst markeerde ook het einde van ondersteuning van branches en bedrijven door het programmabureau Zelfregulering Gezond en Veilig Werken.

De bijeenkomst werd plenair geopend door de DG Werk van het ministerie van SZW, Gert-Jan Buitendijk. Hij benoemde onder andere een aantal mooie voorbeelden uit de zestien pilotprojecten van het programma, waarin bedrijven en branches zelf aan de slag zijn gegaan met gezond en veilig werken.

Filosoof en ‘ontregelaar’ Ben Kuiken sprak met de frisse blik van een buitenstaander over het belang van vertrouwen en het effect van controle en regels. Hij refereerde in zijn bijdrage aan een uitspraak van William L. McKnight (toenmalig CEO 3M): “If you put fences around people, you get sheep”.

Tijdens de netwerkbijeenkomst is kennis met elkaar gedeeld over de bereikte resultaten en hoe gezamenlijk het zelf organiseren en borgen van gezond en veilig werken is vergroot en versterkt. In totaal werden in drie rondes zestien verschillende workshops gegeven en 24 tafelgesprekken gehouden. Er was ruime aandacht voor de thema’s waar in de afgelopen periode veel aandacht is besteed: gezond en veilig werken in de keten, de veranderende arbeidsmarkt, leren en opleiden en vooral ook veel aandacht voor cultuur en gedrag.

Bekijk de aftermovie op YouTube.