Wat is lichamelijke onderbelasting?

Mensen die weinig bewegen en veel zitten hebben te maken met lichamelijke onderbelasting. En Nederland is Europees kampioen zitten. In geen enkel ander land zit zo’n groot gedeelte (32%) van de bevolking meer dan 8,5 uur op een dag. Een belangrijk deel van dit zitten gebeurt op het werk: gemiddeld zitten Nederlandse werknemers 4,4 uur op het werk.

En Nederland is Europees kampioen zitten. In geen enkel ander land zit zo’n groot gedeelte (32%) van de bevolking meer dan 8,5 uur op een dag. Een belangrijk deel van dit zitten gebeurt op het werk: gemiddeld zitten Nederlandse werknemers 4,4 uur op het werk.

De gevolgen van langdurig zitten zijn niet mis:

  1. Vroegtijdig overlijden;
  2. Een verhoogde kans op verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. 

Het risico op ziekten en overlijden door langdurig zitten staat los van bewegen in de vrije tijd. Alleen dagelijks intensief sporten werkt preventief, maar is voor de meesten niet haalbaar. Daarom is het van belang om het zitten zelf te verminderen.

Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan het verschillen hoeveel uur je op een werkdag zit. Dit zijn de sectoren waarin het meest zittend wordt gewerkt: 

  • ICT
  • Zakelijke dienstverlening
  • Financiële dienstverlening
  • Openbaar bestuur
  • Vervoer

Beeldschermwerk

Langdurig zittend werk gaat vaak gepaard met beeldschermwerk. Naast de verhoogde kans op onder andere hart- en vaatziekten door te lang zitten, kan het ook tot andere gezondheidsproblemen leiden: klachten aan armen, nek en schouders (KANS), oogklachten en stress. Lees verder over beeldschermwerk.

Benieuwd naar een overzicht van de feiten en cijfers over ons zitgedrag op werk? Bekijk de factsheets Zitten tijdens werk en Beeldschermwerk.

Tips en inspiratie om meer te bewegen

Niet iedereen heeft evenveel tijd en mogelijkheden om tijdens het werk meer beweegmomenten in te plannen. Zo is het voor iemand die thuis werkt makkelijker om elk halfuur even op te staan of tijdens de lunch een wandeling te maken, dan voor een vrachtwagenchauffeur die uren achter elkaar doorrijdt. Om de stap voor iedereen kleiner te maken, zijn er verschillende tips, instrumenten en oefeningen verzameld die het makkelijker maken om elk half uur of elke werkdag even te bewegen. Deze zijn samengebracht in een toolbox.

Lichamelijke overbelasting

Wist jij dat 2 op de 5 werknemers in Nederland ook te maken heeft met lichamelijke overbelasting door werk? Denk aan te zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band dezelfde beweging maken. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de pagina van ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ met informatie en instrumenten om beroepsziekten door (zwaar) lichamelijk werk te voorkomen.