Tips & inspiratie voor meer beweging tijdens werk (toolbox)

Nederland is Europees Kampioen zitten. In geen enkel ander land zit zo’n groot gedeelte (32%) van de bevolking meer dan 8,5 uur per dag. Een belangrijk deel van dit zitten gebeurt op het werk. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid, zoals hart- en vaatziekten, vroegtijdig overlijden en diabetes type II. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Om dit risico te minimaliseren is een overzicht van tools en tips ontwikkeld. Hieronder vind je een compacte en overzichtelijke set met enkele goede en bruikbare gratis instrumenten die helpen bij het verminderen van de lichamelijke onderbelasting.

Factsheets

Bekijk voor een overzicht van de feiten en cijfers over ons zitgedrag op werk: 

Beweegschema’s

Hieronder vind je verschillende beweegschema’s die je helpen om regelmatig te bewegen tijdens je werkdag:

Verhalen

Na 14 jaar ongezond te hebben geleefd was voor vrachtwagenchauffeur Pieter Gerritsen (40) de maat vol. In een interview vertelt hij dat het vele stilzitten, de onregelmatige werktijden en slecht eten hun tol eisten. “Eind januari 2021 ging de knop om, en zette ik de stap”.

En ook bij logistiek bedrijf Pultrum is beweging een belangrijk punt van aandacht. Ze zijn zich bewust van de risico's van langdurig zitten en vertellen in een interview hoe zij zich actief inzetten voor duurzame inzetbaarheid onder werknemers. 

Werken = Bewegen Challenge - Beweegbingo

Tijdens de Werken = Bewegen Challenge in mei 2021 werd zittend Nederland door middel van een Beweegbingo uitgedaagd om meer te bewegen. De uitdaging is om per dag de blauwe activiteiten te doen. Je kunt de activiteiten die je hebt gedaan wegstrepen, zodat je aan het einde van de week een volle kaart hebt. Het streven is om elk halfuur even te bewegen, dus doe gerust meer activiteiten van de bingokaart op een dag. Is de kaart daardoor sneller vol? Dan kun je het opnieuw gebruiken.

De Nationale Beweegminuut - Beweegbingo

Meer bewegen tijdens een werkdag start met één minuut, maar wil je jezelf uitdagen? Doe dan mee aan de beweegbingo van De Nationale Beweegminuut. De uitdaging is om per dag de gekleurde activiteiten te doen. Vervolgens streep je de voltooide activiteiten weg, zodat je aan het einde van de week een volle kaart hebt. Het streven is om elk halfuur even te bewegen, dus doe gerust meer activiteiten van de bingokaart op een dag. Is de kaart daardoor sneller vol? Dan kun je die opnieuw gebruiken.

Bingokaart kantoorwerkers - Dag 1

Bingokaart kantoorwerkers - Dag 2

Bingokaart kantoorwerkers - Dag 3

Bingokaart kantoorwerkers - Dag 4

Bingokaart kantoorwerkers - Dag 5

Bingokaart chauffeurs - Dag 1

Bingokaart chauffeurs- Dag 2

Bingokaart chauffeurs- Dag 3

Bingokaart chauffeurs- Dag 4

Bingokaart chauffeurs- Dag 5

Bewegen via WhatsApp met Billy de Chatbot

Afbeelding van qr-code met link naar whatsapp

Kun je wel wat extra begeleiding gebruiken bij het bewegen? Dan is er Billy de Chatbot. Op het moment dat het jou schikt stuur je Billy het bericht 'Beweegminuut' via Whatsapp en dan ga je van start! Van instructievideo's en tips tot beweegbingo en webinars. Billy is als WhatsAppservice altijd beschikbaar. Bekijk je deze pagina vanaf je telefoon, klik dan op deze link. Zit je nu op je computer, scan dan deze qr-code met je telefoon.

Toolkit

Wil je als werkgever, manager of betrokken collega mensen binnen jouw sector, organisatie of bedrijf ook motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? Download dan hier de toolkit met online communicatiemiddelen, zoals de factsheets, beweegschema’s/stappenplannen en posters.

Toolbox in het Engels

Om ook de Engelssprekende medewerkers binnen jouw bedrijf of organisatie aan te sporen tot meer beweging tijdens het werk, kun je op de website van EU-OSHA deze Engelstalige toolbox Sedentary Work raadplegen. De toolbox bestaat uit een factsheet met feiten en cijfers, video’s met fysieke oefeningen om onderbelasting tegen te gaan, een informatieve Powerpoint presentatie over het belang van bewegen tijdens werk en artikelen voor nog verdere verdieping.