“Elke nacht maak ik tijdens mijn rustpauze als chauffeur een stevige wandeling”

Met de campagne ‘Elk half uur even bewegen. Zet ook op de stap!’ wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mensen bewust maken van het belang van regelmatig bewegen tijdens het werk en hen aansporen tot actie. Bijvoorbeeld door staand te bellen, zelf drinken te halen of tijdens een pauze te wandelen.

Beluister het luisterverhaal:

Zet ook de stap: Luisterverhaal vrachtwagenchauffeur Pieter Gerritsen

Pieter Gerritsen wandelt op de heide

Na 14 jaar ongezond te hebben geleefd was voor vrachtwagenchauffeur Pieter Gerritsen (40) de maat vol. Het vele stilzitten, onregelmatige werktijden en slecht eten eisten hun tol. Hoewel Pieter voorheen altijd regelmatig had gesport, was ook hier de klad in gekomen. Het besef kwam toen de weegschaal 115 kilo aangaf. Hij zat niet meer lekker in zijn vel en wist, er moet iets gaan gebeuren.

“Eind januari 2021 ging de knop om, en zette ik de stap”, aldus Pieter. Met behulp van een wandelapp begon hij met wandelen tijdens zijn pauzes. Bij elke wandeling kon Pieter punten sparen en dat wakkerde een competitie met zijn familie aan. “Inmiddels gebruiken we de app niet meer, maar het wandelen is bij mij vaste prik gebleven.”

Als vrachtwagenchauffeur werkt hij vooral ‘s nachts. Waar hij voorheen tijdens het rustmoment op bed lag met zijn telefoon en snacks, gaat hij er nu op uit. “Ik ben begonnen met elke nacht een uur stevig doorwandelen. Vaak zo’n 5 tot 6 kilometer. De eerste weken gingen best moeizaam, omdat de verleiding om binnen te blijven groot was. Totdat de kilo’s eraf begonnen te vliegen. Ik raakte daardoor extra gemotiveerd. Of het nu regent, sneeuwt of stormt, ik ga erop uit.”

Doordat Pieter zich ging focussen op een gezonder leven, veranderde hij ook zijn eetgewoontes. Alle frisdranken werden lightproducten en het broodje bal veranderde in snoepkomkommers en -tomaatjes. Na 6 maanden elke nacht een wandeling te hebben gemaakt en gezond te hebben gegeten, was hij in totaal 25 kilo kwijt, een enorme prestatie.

Niet alleen het gewichtsverlies was voor Pieter een positief gevolg van het wandelen, ook mentaal voelde hij zich veel sterker. “Tijdens het wandelen kan ik goed mijn hoofd leegmaken. Elke keer als ik terugkom van mijn wandeling, ben ik extra gemotiveerd om de volgende nacht weer op pad te gaan. De wandelingen zijn voor mij echt een stuk ontspanning.” Een andere mooie bijkomstigheid is dat het lopen tijdens werktijd gebeurt, waardoor Pieter thuis al zijn tijd en aandacht kan besteden aan zijn familie.

Meerdere keren heeft hij geprobeerd collega’s aan te sporen om met hem mee te lopen. Een enkele keer is dit gelukt, maar vaak werd Pieter voor gek verklaard. “Dat heeft te maken met de cultuur die onder veel vrachtwagenchauffeurs heerst. Aan beweging tijdens werktijd wordt vaak weinig aandacht besteed.”

Toch wil Pieter anderen blijven motiveren. Door het delen van zijn verhaal hoopt hij collega’s te laten inzien hoeveel het hem heeft opgeleverd. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. “Voor mij is er geen weg meer terug. Ik zal hoe dan ook ‘s nachts blijven lopen. En wellicht loop ik  de volgende wandeling niet meer alleen.”