Collegetours

Gezond en veilig werken is belangrijk. Tijdens je vakopleiding als student, maar ook als je stage gaat lopen en aan het werk gaat. Om studenten bewust te maken van het belang hiervan organiseerden we van 2019 tot 2021 de Veilig Werken met Gezond Verstand Collegetour.

Tijdens de collegetour ontvingen studenten praktijkgerichte informatie om de risico’s van lichamelijke belasting of werken met gevaarlijke stoffen te verkleinen, wat bijdraagt aan hun ontwikkeling en voorbereiding op een lang en vitaal beroepsleven.

Ervaringsdeskundigen en experts deden hun verhaal aan de studenten. Ze legden uit hoe je kunt voorkomen dat je ziek wordt van je werk, waar je als stagiair of werkende recht op hebt en hoe je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen voor je gezondheid tijdens het werk. Aan de hand van een aantal quizvragen werd studenten duidelijk gemaakt wat eerlijke arbeidsvoorwaarden zijn en waar ze hierover informatie kunnen vinden. Ook kregen studenten de kans om al hun vragen over veilig en gezond werken te stellen.

De collegetour trok tussen 2019 en 2021 het hele land door, om in elke provincie bij relevante vakopleidingen langs te gaan om daar met studenten, docenten en leerbedrijven in gesprek te gaan over veilig, gezond en eerlijk werken. Ten tijde van corona gebeurde dit in de vorm van een online webinar, dat op maat werd gemaakt voor elke school of opleiding. Deze ging inhoudelijk over de onderwerpen: gevaarlijke stoffen, lichamelijke belasting en/of eerlijk werk.

Het ministerie van SZW draagt nu het stokje over aan de scholen zelf om collegetours te organiseren. Dus heb jij interesse in een collegetour bij jou op school? Lees dan het stappenplan.

Benieuwd hoe zo’n collegetour eruitziet? Bekijk dan hieronder de opname van ons bezoek aan het Noorderpoort College in Groningen: