Collegetours

Gezond en veilig werken is belangrijk. Tijdens je vakopleiding als student, maar ook als je gaat stagelopen en aan het werk gaat. Om studenten bewust te maken van het belang hiervan, organiseren we de Veilig Werken met Gezond Verstand Collegetour. Tijdens de collegetour ontvangen studenten praktijkgerichte informatie om de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen of van lichamelijke belasting te verkleinen, wat bijdraagt aan hun ontwikkeling en voorbereiding op een lang en vitaal beroepsleven.

Ervaringsdeskundigen en experts doen hun verhaal aan de studenten. Ze leggen uit hoe je kunt voorkomen dat je ziek wordt van je werk, waar je als stagiair of werkende recht op hebt en hoe je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen voor je gezondheid tijdens het werk. Aan de hand van een aantal quizvragen wordt het studenten duidelijk gemaakt wat eerlijke arbeidsvoorwaarden zijn en waar ze hier informatie over kunnen vinden. Ook krijgen studenten de kans om al hun vragen over veilig en gezond werken te stellen.

De collegetour trekt het hele land door, om in elke provincie bij relevante vakopleidingen langs te gaan om daar met studenten, docenten en leer-bedrijven in gesprek te gaan over veilig, gezond en eerlijk werken. Ten tijde van corona gebeurt dit in de vorm van een online webinar, dat op maat wordt gemaakt voor elke school of opleiding. Deze kan inhoudelijk gaan over de onderwerpen: gevaarlijke stoffen, lichamelijke belasting en/of eerlijk werk.

Wil je meer weten over de collegetour of heb je interesse in het organiseren van een collegetour bij jou op school? Bekijk dan deze flyer of stuur een mail naar: gevaarlijkestoffen@bkb.nl.

Benieuwd hoe zo’n collegetour eruitziet? Bekijk dan hieronder de opname van ons bezoek aan het Noorderpoort College in Groningen:

Keuzedeel

Voor extra verdieping op school over veilig en gezond werken, biedt het ministerie van SZW het Keuzedeel Verdieping Blijvend Fit, Veilig en Gezond Werken aan. Dit is één van de – sinds 2016 – beschikbare keuzedelen voor het mbo. Met dit keuzedeel leren studenten in de beroepsopleiding arbeidsrisico’s specifiek voor hun beroep te herkennen, erkennen, bespreken en beheersen. Lees in deze factsheet hoe je als mbo-instelling aan de slag gaat met dit keuzedeel.