Uitzendkrachten

Uitzendkrachten hebben geen dienstverband bij de werkgever die hen inhuurt. Het inlenende bedrijf en het uitzendbureau hebben elk een verantwoordelijkheid voor de gezondheid en veiligheid van uitzendkrachten die zij inhuren. Het bedrijf waar de uitzendkracht het werk verricht, heeft volgens de Arbowet de grootste verantwoordelijkheid.

oudvrijwillig2239-415x176

Een uitzendkracht heeft geen dienstverband bij de werkgever (het inlenende bedrijf), maar bij het uitzendbureau. De werkgever (het inlenende bedrijf) hoeft de uitzendkracht bij ziekte dus niet te begeleiden of het loon door te betalen. Daar zijn het uitzendbureau en het UWV verantwoordelijk voor.

Verantwoordelijkheid werkgever

In het kader van de veiligheid op de werkplek regelt de Arbowet dat de opdrachtgever is aan te merken als werkgever. De werkgever is dan ook voor het grootste deel verantwoordelijk voor de gezondheid van de opdrachtnemer tijdens het werk en veiligheid op de werkplek. Het uitzendbureau heeft hier echter ook een verantwoordelijkheid. Het is verplicht de uitzendkracht te informeren over de risico’s die hij loopt op de werkplek. De inlenende werkgever is verplicht om vooraf de  RI&E, of het deel dat voor de uitzendkracht relevant is, aan het uitzendbureau sturen.

Meer informatie kun je vinden op doorzaam.nl.