Handige tools en documenten

Op deze pagina zijn verschillende tools, documenten en links te vinden die informatie geven over lasrook.

  • Verbetercheck Lasrook van 5xbeter - de Verbeterscheck Lasrook is een vragenlijst die u stapsgewijs door de belangrijkste onderdelen van een lasproces leidt.
  • De website van '5xBeter, ijzersterk voor veilig werk' is het gezamenlijke project van werkgeversorganisaties en vakbonden in de metaalbewerking en metalektro ter verbetering van de arbeidsomstandigheden in de branche.
    • Let op: Verbetercheck Lasrook van 5xbeter volgens de Inspectie SZW niet meer actueel. De Inspectie gebruikt vanaf 1 juli 2019 daarom deze verbetercheck niet meer als referentiekader bij inspecties. De Inspectie SZW vindt dat de beschreven werkwijzen en maatregelen in de verbetercheck op dit moment onvoldoende invulling geven aan de wetgeving. De partijen achter 5xbeter werken aan de actualisatie van de verbetercheck. In de tussentijd is de huidige verbetercheck als hulpmiddel bruikbaar, waarbij een aanvullende beoordeling nodig kan zijn. 
  • Healthy metal, the game - een tool bedoeld voor jongeren die werken in de metaalsector. Met de digitale tool wil de Inspectie SZW jongeren meer bewust maken van de risico's die zij lopen tijdens hun werk.
  • Stoffencheck App van de Inspectie SZW - deze app geeft informatie over het werken met bepaalde stoffen: wat de risico’s zijn, of je er ziek van kunt worden en welke maatregelen nodig zijn om veilig te werken.
  • Toolbox stofvrijwerken van TNO - deze tool informeert werkgevers en werknemers die met lasrook, kwartsstof en houtstof werken.