Fysieke overbelasting

Ruim 400.000 werknemers in Nederland lijden door fysieke overbelasting aan een beroepsziekte. Zij tillen bijvoorbeeld te veel, bukken te vaak of maken continu dezelfde beweging. Fysieke overbelasting ontstaat als de spieren en gewrichten zo zwaar, lang of vaak worden gebruikt dat er gezondheidsschade aan het lichaam optreedt.

Met welke vorm van fysieke overbelasting een werknemer te maken krijgt, verschilt per sector. De sectoren waarin werknemers het meest te maken hebben met fysieke overbelasting en de daaraan gerelateerde beroepsziekten, zijn: Agrarisch en Groen, Industrie, Bouw, Zorg en Vervoer en Opslag (TNO). 

Fysieke onderbelasting wordt ook wel lichamelijke onderbelasting genoemd. 

Soorten fysieke overbelasting

Campagne

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voerde van 2020 tot en met 2022 een campagne om werknemers en werkgevers bewust te maken van de risico’s van fysieke overbelasting. Bekijk de campagnepagina [link] voor tips en inspiratie om fysieke overbelasting te voorkomen.

Naast fysieke overbelasting kan er ook sprake zijn van fysieke onderbelasting. Lees hier meer over fysieke onderbelasting.