Ministerie van SZW roept op tot elk halfuur bewegen in nieuwe campagne

Op donderdag 8 april heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met EU-OSHA/Focal Point een nieuwe campagne gelanceerd: ‘Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap’. In deze campagne vraagt het ministerie aandacht voor lichamelijke onderbelasting op het werk, oftewel te veel zitten en te weinig bewegen. Mensen die het grootste deel van de werkdag zittend doorbrengen, zoals beeldschermwerkers en chauffeurs, worden hierin opgeroepen om elk half uur even te bewegen.

Logo: Elk uur, even bewegen. Zet ook de stap!

In een ideale wereld zijn we ook tijdens ons werk gezond bezig. Toch zitten we in Nederland gemiddeld tien uur op een werkdag. Dat maakt ons Europees kampioen zitten, want in geen enkel ander Europees land zit zo’n groot gedeelte (32%) van de bevolking meer dan 8,5 uur op een dag stil op zijn stoel. Door langdurig zitten lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Als je elk half uur in even beweging bent, is de kans kleiner dat je ziek wordt. Dus: zet ook de stap!

Ga zelf aan de slag!

Om werkenden aan te sporen tot bewegen, heeft het ministerie van SZW de hulp van vitaliteitscoach Olga Commandeur, gedragswetenschapper Ben Tiggelaar en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder ingeschakeld. In video’s laten zij zien hoe je op je werkplek meer kunt bewegen en bewegen onderdeel maakt van je werk. Op de campagnewebsite vind je ook een factsheet met feiten en cijfers over de gevolgen van langdurig zitten, tips voor werkgevers en werknemers, beweegschema’s voor verschillende sectoren, een maandelijkse nieuwsbrief en een beweegchallenge van 17 t/m 21 mei.