Gezond hybride werken op elke werkplek

Hybride werken is binnen veel (kantoor)organisaties de norm geworden. Werknemers werken op verschillende plekken. Niet alleen thuis en op kantoor, maar ook bij klanten of op andere externe locaties. Vaak gaat het bij thuiswerken en hybride werken om beeldschermwerk. Onderstaande adviezen gaan daarom soms specifiek over beeldschermwerk, zoals het instellen van de werkplek. Maar ze kunnen ook helpen bij andere soorten werk waarbij je veel zit.

Voor alle adviezen in deze instructie geldt: vraag hulp als je niet goed weet hoe je bepaalde adviezen kunt toepassen. Ook kun je in gesprek gaan met de preventiemedewerker, je leidinggevende of een arboprofessional. Praat met hen over knelpunten, mogelijke oplossingen of beginnende klachten.

De totaalbalans

Hieronder lees je meer over gezond werken als je hybride werkt en dus regelmatig een andere werkplek hebt. Voor onderstaande adviezen geldt dat ze elkaar kunnen versterken of juist kunnen ondermijnen. Een goed ingestelde werkplek en genoeg beweging werken niet genoeg voor de gezondheid wanneer je te veel werkdruk ervaart of als je werkzaamheden niet afwisselt. Hou dus vooral ook de balans tussen de verschillende werkzaamheden en voldoende rustmomenten goed in de gaten.

Beeldschermwerk (vanuit huis of ergens anders)

Tijdens beeldschermwerk zijn een goede, gezonde werkplekopstelling en een gebalanceerde werkindeling van de dag belangrijk. Neem je eigen verantwoordelijkheid en maak gebruik van de beschikbare mogelijkheden. Stel bijvoorbeeld je kantoorwerkplek altijd (opnieuw) in. Beoordeel elke keer dat je op een nieuwe plek gaat zitten of je werkplek goed is ingesteld.

Instellen van de werkplek

Het uitgangspunt van een goede werkhouding is een ontspannen houding met neutrale gewrichtshoeken (neutrale, ontspannen schouders, polsen en onderarmen) of hoeken van 90 graden (in de knieën en ellenbogen). Daarnaast is afwisseling in houding belangrijk: ‘De beste houding is de vólgende houding.’ Blijf dus nooit lang (langer dan een uur) in dezelfde houding werken, maar wissel houdingen vaak af. Dit kan door bijvoorbeeld wandelend te bellen, of af en toe staand te werken. De keuze is mede afhankelijk van waar je werkt. Een goed instelbare werkplek heeft altijd de voorkeur.

Hieronder staan tips over het gebruik van beeldscherm, stoel, werkblad, muis en laptop. Hiermee richt je je werkplek zo gezond mogelijk in. Voor de thuiswerkplek gelden dezelfde richtlijnen als voor een beeldschermwerkplek op kantoor.

Uitleg van de nummers in de afbeelding

Beeldscherm

Stoel

Laptop

Werkvlak

Muis

Afwisseling!

Om klachten door langdurig beeldschermwerk te voorkomen, is afwisseling het belangrijkste. Verander dus regelmatig van werkhouding, zowel thuis als op kantoor. Enkele suggesties:

  • Wissel af in het soort werk: wissel bijvoorbeeld typen of muisgebruik af met leeswerk;
  • Wissel af in werkhouding: wissel eens af in zitten achter je bureau, zitten op een kruk of de bank, staand werken of lopend telefoneren;
  • Ga regelmatig kort van de werkplek af, het liefst elke 30 minuten: ga bijvoorbeeld drinken halen, loop de tuin in of maak een ommetje;
  • Gun je ogen rust: kijk regelmatig even weg van het beeldscherm en knipper met de ogen.

Neem koffie- en lunchpauze en ga dan weg van de werkplek. Als je meer dan zes uur per dag beeldschermwerk doet, is deze afwisseling nòg belangrijker om de kans op gezondheidsklachten te verminderen.

Signaleren van beginnende klachten

De kans op beginnende klachten is groter als je langdurig werkt aan een slecht ingerichte werkplek (zoals de keukentafel) dan wanneer je werkt op een goed ingestelde werkplek. Denk hierbij aan klachten aan spieren of gewrichten (vooral van armen, nek of schouders), oogklachten en hoofdpijnklachten. Als je vermoedt dat deze klachten worden veroorzaakt door het werk, trek dan aan de bel. Je kunt aankloppen bij de preventiewerknemer, je leidinggevende of de bedrijfsarts.

Algemene adviezen

Naast adviezen voor de inrichting van de werkplek is er ook een aantal algemene adviezen die kunnen bijdragen aan gezond hybride werken.