“Vaak een korte pauze nemen: daar heb ik veel profijt van”

Het ‘normale’ werkleven is door het coronavirus veranderd: niet meer elke dag naar kantoor, geen praatjes bij de koffiemachine met collega’s en geen fysieke vergaderingen. Hoe gaat Nederland daarmee om? Wij spraken Rita, werkzaam bij de Rijksoverheid. Hoe ervaart zij het thuiswerken?

#hoezitjijerbij: hoe gaat het thuiswerken bij jou?

“Na een periode van even wennen en een ritme vinden, gaat het eigenlijk heel goed”, vertelt Rita. “Er zijn dagen dat je collega’s mist om even een praatje te maken of mee te brainstormen maar ik kan me thuis wel goed concentreren.” Wat daarbij helpt, is het kantoortje wat ze voor zichzelf heeft ingericht thuis, met twee schermen en een toetsenbord. “Ik zit er prinsheerlijk bij!”

Qua uren is ze redelijk vrij om het zelf in te delen. “Ik verdeel de uren dat ik werk anders over de dag. Ik weet dat het ’s middags rustiger is en dat er ’s avonds vaak toch wat mails binnenkomen dus ik deel mijn tijd anders in.” Tussendoor geniet ze van het mooie weer: “Een koffietje in de zon in de tuin, of lekker lunchen. Een frisse neus halen en er even tussenuit gaan helpt enorm om me te concentreren bij het thuiswerken.”

Wat helpt jou om het fysiek goed vol te houden?

In het begin van het thuiswerken werkte Rita aan de keukentafel. “Maar toen begon alles aan m’n lichaam te piepen en te kraken haha.” Nu heeft ze een eigen werkplekje ingericht, met twee schermen zodat haar houding achter het beeldscherm veel beter is. Ook is er een programma geïnstalleerd op haar laptop, die je een waarschuwing geeft als je moet pauzeren. “Op dat moment doe ik even de was of haal ik koffie. Daar heb ik wel profijt van.”

‘s Avonds fietst ze met haar man soms een rondje, maar daar zijn ze wel terughoudend in. “Dat doen we alleen als het niet druk is.”

Wat helpt jou nog meer om het mentaal goed vol te houden?

“Het helpt me vooral om af en toe even een andere omgeving op te zoeken. Bijvoorbeeld de auto pakken en even het huis uit, je zinnen verzetten.” Verder vertelt Rita dat ze aan het klussen zijn in huis. “Net als de rest van Nederland”, lacht ze. Ondanks dat ze het positief aanpakt, benauwt het thuiswerken haar soms toch een beetje. “Ik heb goede en slechte dagen, zonder collega’s om me heen. Gelukkig kan ik het er met mijn collega’s over hebben. Dat helpt toch, dat je van elkaar weet dat het af en toe niet goed gaat.”

Hoe helpt jouw leidinggevende bij het thuiswerken?

“Voor ons was het helemaal nieuw omdat wij normaal gesproken niet thuis werken. Dus het was zeker uitvinden hoe het werkt”, vertelt Rita. Er wordt goed ondersteund binnen onze organisatie, bijvoorbeeld door de fitness die online lessen geeft, ook voor niet-leden, en er worden vaak update mails gestuurd met de stand van zaken, tips voor thuiswerken en met motiverende uitspraken. “Dat vind ik heel erg fijn. Maar ik besef ook dat je er zelf een rol in hebt. Als het niet goed gaat, trek dan aan de bel bij je leidinggevende. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk.”