“Mijn team start elke ochtend met een sportles om 8:45 uur”

Het ‘normale’ werkleven is door het coronavirus veranderd: niet meer elke dag naar kantoor, geen sociale praatjes bij de koffiemachine en geen fysieke meetings. Hoe gaat Nederland daarmee om? Wij spraken Michiel, hij is global sales en marketing directeur van een grote uitgeverij. Hoe ervaart hij het thuiswerken?

Foto Michiel thuiswerken
©Michiel

#hoezitjijerbij: hoe gaat het thuiswerken bij jou?

“Persoonlijk gaat het thuiswerken bij mij erg goed. Ik ben namelijk gewend om thuis te werken. Ik geef al 10 jaar leiding aan teams in Azië, en Europa vanuit mijn eigen huis.” Twee dagen in de week naar kantoor en de andere dagen thuis: Michiel is gewend om te werken vanuit huis. “Wat nu anders is, is dat normaal gesproken iedereen van het gezin naar kantoor of school gaat. Nu is iedereen thuis,” vertelt hij.
Het is voor Michiel met name wennen aan de andere manier van werken. “Ik mis het wel om naar klanten toe te gaan en dingen te bespreken, inspiratie op te doen. Als sales and marketing team hebben we het ook nodig om elkaar te zien en te brainstormen.”

Wat helpt jou om het fysiek goed vol te houden thuis?

“Fysiek gaat het goed. We doen met het team elke ochtend om 8:45 uur een sportles. Alle webcams staan dan aan en we doen oefeningen. Meestal doen we gymnastics, aan de hand van een heel enthousiaste collega, maar soms pakt iemand anders de leiding. Pilates, yoga en we hebben zelfs een keer de polonaise gedanst!”, vertelt hij lachend. Michiel dacht dat de participatie langzaam minder zou worden, maar iedereen in zijn team vindt het nog steeds leuk om hiermee de dag te starten.
In de avond wandelt hij graag een rondje met zijn vrouw en twee kinderen. “Of ik ga wielrennen, fietsen of hardlopen. Het aantal calls is meer geworden omdat iedereen thuis zit. Dus het is wel lekker om te bewegen na een drukke dag telefoneren.”

En hoe zit het met mentale gezondheid?

“Mijn hoofd maak ik leeg met wielrennen, hardlopen of wandelen. Bij het wandelen kun je nog steeds praten. Bij het hardlopen is het wel lekker dat je even helemaal niet kunt praten.”

Binnen het bedrijf merkt Michiel dat er ook aandacht wordt gegeven aan de mentale gezondheid van de werknemers. “We hebben meer één-op-één gesprekken met mensen. Het gaat meer over hoe het met ze gaat; het menselijke aspect heeft voorrang gekregen. We zijn allemaal mensen waarvoor sociale contacten heel belangrijk zijn. Als je dat opeens niet meer hebt, dan voelt de dag voor veel mensen opeens heel leeg.”

Hoe helpen jouw leidinggevenden bij het thuiswerken?

“Ik bel veel met mijn directe leidinggevende. Daarnaast hebben wij als managers een online cursus gekregen van mijn organisatie. Hierin leerden we hoe je om kunt gaan met de angst omtrent corona, wat dat betekent voor je werknemers en hoe je daar als leidinggevende naar kunt vragen.”

Verder faciliteert mijn leidinggevende vooral. Zijn advies aan mij is: “Doe wat goed is voor de mensen. Als medewerkers iets initiëren probeer het dan te faciliteren. De gezondheid en motivatie van medewerkers staat bij ons voorop.”