Wat is chroom-6?

De inhoud van deze video’s is met de grootste zorgvuldigheid en op basis van de meest recente wetenschappelijke kennis samengesteld. Professor dokter ingenieur Arjan Mol en Technische Universiteit Delft kunnen niet aansprakelijk gehouden worden voor directe en/of indirecte schade als gevolg van de toepassing van de voorzorgsmaatregelen die in deze video’s worden behandeld.

Chroom-6 houdende verbindingen zijn verbindingen met zeswaardig chroom en bijvoorbeeld zuurstof of waterstof. Chroom-6 kan niet op zichzelf staand voorkomen onder normale omstandigheden, maar is altijd gebonden aan andere atomen zoals zuurstof. Na de binding komt chroom-6 vooral voor als chromaten en dichromaten. Dit noemen we een chroom-6-verbinding. Bepaalde chroom-6-verbindingen worden bijvoorbeeld toegevoegd aan verf om na aanbrengen corrosie van het oppervlak tegen te gaan.

Wanneer komt chroom-6 vrij?

Naast het werken met deze geconcentreerde stoffen kan chroom-6 ook vrijkomen bij bewerkingen van materialen waarin chroom-6 is verwerkt, zoals het schuren van chroomhoudende verflagen op bijvoorbeeld auto's of vliegtuigen, het lassen van bepaalde vormen van roestvrijstaal en het zagen van met chroom-6 geïmpregneerd hout. Bij deze laatste bewerkingen kan chroom-6 vrijkomen ingekapseld in (fijn)stofdeeltjes. Als het chroom-6 vast zit in verf op een oppervlak is het niet schadelijk voor de gezondheid. Bij bewerking van het oppervlak kan het chroom-6 vrijkomen.

Ernstige gevolgen voor de gezondheid

Blootstelling aan chroom-6 kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan longkanker, neus- en neusbijholtekanker, maagkanker en strottenhoofdkanker veroorzaken. Naast kanker kan het ook luchtwegallergieën en chronische longziekten, doorboring van het neustussenschot door chroomzweren en allergisch contacteczeem veroorzaken. Het is nog onvoldoende duidelijk of blootstelling aan chroom-6 op de werkplek nadelige effecten op de voortplanting en de ontwikkeling van de ongeboren vrucht kan veroorzaken.