“We zijn er nog iedere dag blij mee”

De familie Mansholt is een begrip in Noord-Groningen. Al generaties lang verbouwen ze op hun akkers pootaardappels, graan, bieten en uien. Jochum Mansholt is de jongste telg uit het geslacht Mansholt en heeft het bedrijf enkele jaren terug van zijn vader overgenomen. Wat hij daarbij ook heeft overgenomen, is de aandacht die wordt besteed aan een veilige werkomgeving voor hun werknemers. Jochum heeft flink geïnvesteerd in een stofafzuiginstallatie voor de aardappelsorteermachine, een elektrische veegzuigmachine en een elektrische heftruck, om de overlast door stof te minimaliseren. En daarom is Jochum Mansholt genomineerd als veiligheidsheld.

Veiligheidsheld Jochum Mansholt (415x277)

“Soms vragen mensen of er bij ons wel gewerkt wordt, zo schoon is het.”

Jochum laat ons de schuur zien waar de aardappelen worden gesorteerd. “Zie je deze grond die om de aardappel heen zit? Die blijft om de aardappel heen zitten als de aardappel wordt geoogst en beschermt het velletje van de aardappel tegen beschadigingen. Maar als de grond opdroogt vormt het een heel fijn stof, waar kwarts in zit dat kanker en stoflongen kan veroorzaken. Dit stof komt vrij tijdens het sorteren.”

Dan voegt vader Mansholt zich in het gesprek. “In sommige aardappelschuren hier in de omgeving kun je in de winter, als de aardappels gesorteerd worden geen hand voor ogen zien, zoveel stof hangt er in de lucht. Dat spul is zo fijn, dat merk je bijna niet met inademen. Het komt pas ’s avonds thuis in je zakdoek tevoorschijn.”

Jochum: “Daarom hebben we toen we een nieuwe sorteermachine aanschaften gelijk geïnvesteerd in stofafzuiging. En het verschil met daarvoor is enorm. Soms komen mensen wel eens bij ons kijken en die vragen dan of er wel gewerkt wordt, zo schoon is het bij ons. En als de machine ook maar een half uurtje uitstaat omdat er storing is, beginnen de jongens in de schuur al te klagen.”

Ook de elektrische heftruck was gelijk een succes. Mansholt senior: “we kregen een elektrische heftruck op proef en al gauw pakten de jongens alleen nog maar die elektrische. Die stoot niet alleen geen dieselrook uit, maar zorgt ook voor minder stof, omdat er geen ventilator op zit die de motor moet koelen en daarbij heel veel stof op doet waaien.” Om het stof dat toch op de vloer neerdaalt weg te kunnen halen, hebben ze ook nog geïnvesteerd in een veegzuigmachine.

“Onze mensen hebben iedere dag zin om aan het werk te gaan”

Dankzij al deze innovaties won Jochum vorig jaar de Goede Praktijken Competitie in het kader van de Europese campagne over veilig werken met gevaarlijke stoffen. “Niet iedereen begrijpt dat wij die prijs gewonnen hebben. Die zeggen, het is toch heel normaal dat je een elektrische heftruck en een veegzuigmachine hebt? Maar het zijn flinke investeringen. Een heftruck heb je sowieso nodig, maar zo’n veegzuigmachine en de afzuiginstallatie kosten bij elkaar al bijna een ton en je verdient er niks extra’s mee. Maar je moet er gewoon voor zorgen dat je personeel met een veilig gevoel zijn werk kan doen en ze de middelen daartoe bieden. Dus ook als ze andere PBM’s zoals handschoenen, oordoppen, of werkschoenen willen, moet je die aanbieden.”

Vader Mansholt: “Het leuke is, onze mensen hebben iedere dag zin om aan het werk te gaan, omdat het hier niet stoffig en vies is. Daar helpen ze ook zelf aan mee. ’s Ochtends beginnen ze uit zichzelf met de veegzuigmachine om de schuur schoon te maken voor we beginnen.”

De tip die vader en zoon Mansholt voor anderen hebben is dan ook om bij nieuwe investeringen gelijk in veiligheid te investeren. Jochum: “Als je een nieuwe sorteermachine aanschaft, bouw er dan ook gelijk een stofafzuiging omheen. Het gaat toch al om heel veel geld, dus dan kan dit ook wel.” Zijn vader vult aan: “Mocht je erover nadenken, dan moet je dit soort investeringen niet als laatste willen doen, maar ze meenemen in het hele pakket en het gewoon doen. Wij hebben toen ook die stap gezet en het was een hoop geld, maar we zijn er nog iedere dag blij mee.”