“Het is belangrijk om gezond te werken”

Wieger de Graaf werkt al negen jaar bij het akkerbouwbedrijf van veiligheidsheld Jochum Mansholt. Daar doet hij van alles: “poten, spuiten, rooien, ploegen, sorteren, aardappels lezen, combinen, zaaien, eigenlijk alles wat we hier doen.” Het werk bevalt hem goed, vooral in de zomer, als veel van de werkzaamheden buiten plaatsvinden.

Nominatieverhaal Wieger de Graaf (415x277)

Dat Jochum goed let op de veiligheid van zijn werknemers, speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom vindt Wieger het een goede zaak dat Jochum genomineerd is als veiligheidsheld. “Het is altijd goed als een bedrijf zorgt voor goede arbeidsomstandigheden en de veiligheid van het personeel. Als je hier rondloopt ziet alles er gewoon goed uit. Er zitten afschermkappen op de machines, de stofafzuiginstallatie zuigt het stof van de aardappels af tijdens het sorteren en alle machines worden goed onderhouden.“

Wieger vindt het belangrijk om veilig te werken. “Je moet je leven lang werken, dus het is belangrijk om goed op je gezondheid te letten. Het gevaar zit in een klein hoekje en je leeft maar één keer je leven. Het stof, je gehoor, je rug, de juist werkhouding, je moet er allemaal aan denken. Jochum spreekt je er ook op aan als je het niet goed doet. En hij luistert als je ergens iets van zegt.”

Bij hen gaat alles wel goed vindt Wieger. Maar als tip voor anderen zou hij toch de investering in een stofafzuiginstallatie aanraden. “Het is een dure investering, maar zeker de moeite waard.”