“Kritiek dat de inzet op veiligheid too much is? Er is nooit too much veiligheid”
Ruud Verheggen is al 30 jaar collega van veiligheidsheld Eric Damen. Verheggen heeft Damen genomineerd als held, want: “Iemand als Eric moet je in het zonnetje zetten.” We spreken Verheggen op de bouwplaats in Oss, waar hij vertelt wat een veiligheidsheld in huis moet hebben.
“Een hotemetoot komt een keer langs op de bouw en spreekt de monteurs aan… Tja, dat werkt niet”
“Eric en ik werken hier beide al meer dan 30 jaar. Binnen het bedrijf heb ik heel veel functies gehad. Van monteur tot resource manager en nu groepsleider. Ook ben ik een tijdje uitvoerder geweest, net als Eric. Zowel Verheggen als Damen hebben dus met beide benen op de bouwplaats gestaan. Die ervaring is belangrijk om collega’s aan te sporen om veilig te werken. “Als je collega’s corrigeert, moet je de juiste toon aanslaan. Een hotemetoot komt een keer langs op de bouw en spreekt de monteurs aan… Tja, dat werkt niet,” aldus Verheggen.
Het is niet gemakkelijk om de boodschap over te brengen dat veiligheid belangrijk is, doordat er bijvoorbeeld tijdsdruk is. “We verwachten van onze mensen dat ze veiligheid op één zetten, wat er ook gebeurt. Dat betekent dat je als uitvoerder stabiel moet blijven, ook onder druk of andere invloeden van buitenaf. Daar is Eric ontzettend sterk in. Stellig blijven: hij durft dat en hij doet dat,” vertelt Verheggen. Dat hem dat niet altijd in dank wordt afgenomen, neemt Eric voor lief. “Sommigen zullen misschien wel eens geïrriteerd raken, maar Eric legt altijd uit waarom een excuus geen standhoudt en toont begrip. Maar hij geeft niet toe! Zo kweek je veiligheidsbesef. Op die manier houdt hij bovendien de meest veeleisende klanten tevreden. Want ook onze opdrachtgevers hebben steeds hogere veiligheidseisen.”
“Veiligheid is meer dan een papieren afhandeling”
Al staat Verheggen nu niet meer dagelijks op de bouwplaats, veiligheid speelt nog altijd een rol in zijn werk. Veiligheid kent namelijk vele aspecten. “In een van mijn vorige rollen, als teamleider van de afdeling service, kreeg ik te maken met collega’s die graag extra oproepdiensten wilden doen. Zij werkten ’s nachts. Als je dan overdag weer aan het werk wil, ben je niet scherp en komt de veiligheid in het geding. Dat stond ik niet toe,” legt Verheggen uit. Hij vervolgt: “Veiligheid is meer dan een papieren afhandeling. Natuurlijk zijn checklists en toolboxmeetings belangrijk, maar je moet áltijd scherp zijn. In iedere nieuwe situatie de risico’s opnieuw inschatten. En dat bereik je alleen door veiligheidsbewustzijn te kweken.”
“Er is nooit too much veiligheid”
Het bouwbedrijf waar Verheggen en Damen werken, timmert dus flink aan de weg als het gaat om veiligheid. Onlangs heeft de afdeling bouwproject stap 3 op de veiligheidsladder bereikt. Die ladder stimuleert het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen. Verheggen noemt het bereiken van stap 3 “een unieke prestatie.” Het betekent dat ze niet alleen bezig zijn met het reageren op en voorkomen van ongevallen (stap 2), maar hun medewerkers ook veiligheidsbewustzijn hebben bijgebracht (stap 3). Intern leidt dat soms tot spanningen: “Er is wel een kritiek dat het allemaal too much is,” zegt Verheggen, “maar er is nooit too much veiligheid. Je moet altijd blijven herhalen, blijven aanscherpen. Ik zal nooit zeggen dat het wel goed zit met de veiligheid, want zodra je dat doet verslap je. Je moet willen blijven streven en mag niet gaan snoozen.”