“Hou het praktisch en blijf bij de feiten”

Margo Caspers werkt als bewegingswetenschapper, ergonoom en specialist duurzame inzetbaarheid bij een kenniscentrum in de bouw. Zo kent ze arbeidshygiënist en veiligheidskundige Tamara Onos. “Tamara doet verschillende opdrachten voor ons.”

“Je kunt fysieke belasting en gevaarlijke stoffen niet van elkaar scheiden”

Dat Tamara gespecialiseerd is in gevaarlijke stoffen en Margo in fysieke belasting, maakt niet dat ze niet met elkaar te maken hebben. “Je kunt fysieke belasting en gevaarlijke stoffen niet van elkaar scheiden. Het komt vaak allebei voor. Neem bijvoorbeeld het a-blad PUR, het adviesblad over omgaan met purschuimisolatie in kruipruimtes. Dat gaat zowel over een gevaarlijke stof, PUR-schuim, waarin isocyanaten zitten, als over fysiek zwaar werk in een kleine en warme ruimte.”

Vanuit haar eigen jarenlange samenwerking met Tamara vindt Margo het volledig terecht dat Tamara genomineerd is als veiligheidsheld.  “Tamara werkt al heel lang en secuur aan een veilige omgang met gevaarlijke stoffen. Dus ik vind het leuk dat haar werk op deze manier gewaardeerd wordt.”

Wat Tamara een echte veiligheidsheld maakt is volgens Margo dat ze: “Gevaarlijke stoffen op een creatieve manier op de agenda zet. In haar werk als veiligheidskundige, maar ook als schrijfster. Daarbij gaat ze altijd terug naar de feiten: Wat is de stand van zaken, hoe hoog is de blootstelling, hoe vaak komt het voor, wie heeft ermee te maken? Ze blinkt uit in feitenkennis en een rationele benadering. Daarbovenop heeft ze humor en kan ze spelen met taal.”

“Zo’n verhaal blijft hangen”

Dat doet ze niet alleen in haar werk als veiligheidskundige, maar ook in haar blogs. “Tamara kan een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt uitpluizen tot ze bij de kern van het probleem komt. Zo schreef ze in een blog over onderzoekers op Antarctica, die verschijnselen hadden die leken op het effect van lachgas. Wat bleek, de pinguïns die ze onderzochten, stoten heel veel lachgas uit. Zo’n verhaal blijft hangen en tegelijkertijd zet ze op deze manier continu het thema gevaarlijke stoffen op de agenda.” 

Zelf heeft Margo wat dat betreft veel van Tamara geleerd: “Met name het bij de feiten blijven. Houd het praktisch en blijf bij de feiten.”

Als tip voor anderen die met gevaarlijke stoffen werken wil ze meegeven: “Handen wassen! Zeker tijdens de huidige coronacrisis is dit extra belangrijk. Maar als je met gevaarlijke stoffen te maken hebt moet je altijd je handen wassen. Voor en na het plassen.”