“Mijn ouders hadden een bakkerij. Ik zie nu dat mijn vader kortademig is omdat hij bloem heeft ingeademd”

Jurian van Miltenburg is de zoon van een bakker en staat nu zelf in de bakkerij van bakker en veiligheidsheld Carl Siegert. In de bakkerij van zijn ouders zag Van Miltenburg de consequenties van langdurige blootstelling aan meelstof. “Mijn vader is kortademig omdat hij bloem heeft ingeademd,” vertelt hij. Gelukkig doen ze er in de bakkerij van Siegert wel alles aan om dat bij hun medewerkers te voorkomen. 

Het bakkersbestaan kan zwaar zijn, weet Van Miltenburg: “In de bakkerij van mijn ouders was het echt bikkelen. Vroeg opstaan, veel sjouwen en al het werk ging met de hand. Bij mijn vader zie ik dat dat z’n tol heeft geëist. Bakken doet hij niet meer.” Voor Van Miltenburg zien de dagen er bij Carl Siegert anders uit. “Bij Carl heb je wel eens een drukke dag, maar we beuken niet zoals mijn vader. Mijn ouders vinden het mooi dat ik ook voor het bakkersvak heb gekozen, maar wel op een gezonde en veilige manier. De machines nemen veel werk over, waardoor we minder in aanraking komen met meelstof en niet zoveel hoeven te sjouwen. Bovendien is er goede stofafzuiging, dus de lucht is schoon.” Daarnaast komt er binnenkort een geautomatiseerd weegsysteem. En voor het afwegen en opbollen van het deeg gebruiken we zonnebloemolie in plaats van meel om plakken van het deeg te voorkomen.

“Ik kan alles waar ik tegenaan loop bij hem kwijt”

Al die vernieuwingen zijn mooi, maar verlangt de jonge bakker ook wel eens terug naar de oude werkwijzen? “Tja, schoonmaken met perslucht is leuker dan met een stofzuiger. Het gaat sneller. Dus soms pak ik voor de gein de persluchtslang,” vertelt Van Miltenburg. “Maar als ik dat doe, spreekt Carl me daar meteen op aan. Als er verzet is tegen een nieuwe regel of machine, maakt Carl duidelijk waarom hij dit doet.  Veiligheid is zijn prioriteit. Hij is elke dag in de bakkerij en staat dicht bij ons. Als ik een foutje maak, denk ik niet ‘Help! Daar komt Carl!’. Ik kan juist alles waar ik tegenaan loop bij hem kwijt.”

De ontspannen sfeer in bakkerij Siegert komt op die manier de veiligheid en gezondheid ten goede. Ook het samenwerken helpt. “Ik werk tien keer liever samen dan alleen, want samen ben je alerter,” aldus Van Miltenburg. “Je houdt elkaar in de gaten. Vroeger maakten we in ons eentje het deeg klaar. Als je dan begint te dagdromen, sluipt een klein foutje er zo in. Nu staan we daar met twee man en houden we elkaar scherp. Samen is het werk bovendien leuker en makkelijker.” Klinkt allemaal positief. Maar wat kan er beter in bakkerij Siegert? Van Miltenburg: “Ik heb niet zo veel verbeterpunten. Carl probeert alle uitdagingen voor te zijn.”