“Je moet zorg voor elkaar dragen op een bouwplaats.”
Op de bouwplaats waar de veiligheidsheld van deze maand, Bülent Alpaslan, met de scepter zwaait, werkt ook Jan Schuurman als installateur. “Op deze bouwplaats installeer ik de koel- en verwarmingssystemen, dus eigenlijk alles van ijzer en metaal en alle leidingen en buizen. Daar komt onder andere lassen bij kijken. Het lassen veroorzaakt een potentieel gevaarlijke stof: lasrook. Hiervoor gebruik ik persoonlijke beschermingsmiddelen die ik krijg van het bedrijf. Verder kunnen we hier op de bouwplaats ook te maken krijgen met kwartsstof en fijnstof.”
Aan het begin van Jans werkdag vertelt hoofduitvoerder van de bouwplaats én veiligheidsheld Bülent Alpaslan, aan het team wat de werkzaamheden van de dag zullen zijn en op welke verdieping er opgelet moet worden voor gevaarlijke stoffen en situaties. Bülent ziet toe op het gebruik van veilige apparatuur, zoals een schiethamer die voorkomt dat er kwartsstof vrijkomt. Ook zorgt hij dat de ruimtes zo veel mogelijk vrij zijn van fijnstof. “Dat doet hij heel schoon en netjes,” vertelt Jan.
"Vroeger was niemand zich bewust van de risico’s"
Hij wordt altijd goed gebrieft door Bülent over werken met gevaarlijke stoffen en wie wat aan het doen is in het pand. “Dat was vroeger nog wel anders, ik heb toen dingen aangeraakt waarvan ik nu denk dat het asbest was. We moesten gewoon zagen in een asbestbuis. Niemand had echt door wat de risico’s waren. Toen werd er niet goed gecontroleerd, nu heeft de Arbo dit onder controle en zijn er gelukkig maatregelen. Ik denk er niet meer zoveel over na. Je kunt morgen ook onder een bus komen.” Soms is het lastig om veilig te werken, denk aan een steiger die een bepaalde hoogte heeft, die mag je niet rollen maar je moet hem opnieuw opbouwen. Dat kost tijd en geld. Mijn vrouw benoemt het gevaar weleens, maar dan zeg ik: risico’s zijn er altijd. Je kunt ook aangereden worden als je langs de weg loopt. Je weet niet of het gebeurt, en ik ben nu gezond.”
“Ik ben inmiddels 61 en werk al sinds mijn zestiende in deze sector. Ik heb het zien veranderen, vroeger had je helemaal geen maatregelen. Toen deden we maar wat. Tegenwoordig leer je over gevaarlijke stoffen in de VCA-opleiding (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). Binnenkort moet ik het VCA-examen opnieuw afleggen, want het verloopt na tien jaar. Dat vind ik lastig op mijn oude dag. Ik weet dat ik indirect op de bouwplaats te maken heb met gevaarlijke stoffen. Daarom moet je zorg dragen voor elkaar en elkaar op de hoogte houden. Daar is Bülent voor, hij stelt iedereen op de hoogte. Hij is streng maar dat is ook goed en duidelijk. Sommigen gaan er laconiek mee om (die heb je er altijd bij), maar dat staat Bülent niet toe. Dus die titel van Veiligheidsheld, is wel verdiend.”