“Op het gebied van veiligheid moet je hard zijn en geen compromissen sluiten.”
Nominatieverhaal: directeur Erkan Akkaya nomineert hoofduitvoerder Bülent Alpaslan. “In de bouw creëer je automatisch een band met de mensen met wie je werkt. Maar dat mag er niet voor zorgen dat je onveilige handelingen door de vingers gaat zien. Je moet hard zijn wat dat betreft.” Daarom nomineert Erkan Akkaya zijn hoofduitvoerder Bülent Alpaslan.
Veilig werken onder hoge druk
We spreken Erkan Akkaya op de bouwplaats waar wordt gewerkt aan een long-stay hotel waar gasten een paar weken of maanden kunnen verblijven. Drie jaar geleden begon Akkaya samen met zijn compagnon Muslum Yalin een afbouwbedrijf. Sindsdien hebben ze grote en kleine projecten afgeleverd, en zich gespecialiseerd in de afbouw van hotels. Tijdens de werkzaamheden komen ze vooral in aanraking met houtstof en kwartsstof. Gevaarlijke stoffen, die onder andere longziekten kunnen veroorzaken als je de veiligheidsregels niet opvolgt. Daarom is Akkaya zo blij met collega en uitvoerder Bülent Alpaslan: “Je moet echt hard zijn als het gaat om veiligheid. Je moet op dat gebied geen compromissen sluiten. Gelukkig staat Bülent als uitvoerder 100% voor veiligheid.”
Akkaya legt uit dat veilig werken voor een afbouwbedrijf niet altijd gemakkelijk is: “Het afbouwen van een pand kent veel stappen. De werkzaamheden volgen kort op elkaar. Als één stap in de keten vertraging oploopt, bijvoorbeeld als we het werk moeten stilleggen omdat er niet veilig gewerkt wordt, heeft dat dus gevolgen voor de planning als geheel.” Bovendien heeft Akkaya te maken met opdrachtgevers die verwachten dat het gebouw af is op de afgesproken opleverdatum. Kortom: de tijdsdruk is hoog. “Dan kan het verleidelijk zijn om het iets minder nauw te nemen met de veiligheid. Mensen denken weleens ‘Ik glip even langs het lintje en maak het klusje snel af.’ Je moet er continu voor waken dat dat niet gebeurt.”
Altijd scherp blijven, op jezelf en op elkaar
Gelukkig hebben de werknemers van Erkan Akkaya nooit acuut letsel opgelopen als gevolg van een ongeluk op de werkvloer. Wat betreft werken met gevaarlijke stoffen, wat vaak pas op de lange termijn letsel kan veroorzaken, betekent dit een extra uitdaging. Akkaya legt uit: “Omdat we nog nooit te maken hebben gehad met acuut letsel, denken sommige werknemers: er gebeurt toch niks. Dan kan de slordigheid erin sluipen. Maar je móét scherp blijven. Bovendien kun je zelf wel goed opletten, maar je bent ook afhankelijk van je collega’s.” Veilig werken moet je dus samen doen, benadrukt hij. “Je werkt samen en moet dus verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.” De nauwe samenwerking op de bouwplaats zorgt ervoor dat collega’s automatisch een band creëren. “Dat mag er niet voor zorgen dat je onveilige handelingen door de vingers gaat zien.”
“Onze hoofduitvoerder Bülent houdt de touwtjes strak in handen. Als er een nieuwe partij komt werken op de bouwplaats, wordt er veel tijd besteed aan veiligheid. Nieuwelingen krijgen instructies tijdens toolbox meetings. Dan lopen we alle veiligheidsprotocollen langs. Soms vragen nieuwe jongens zich af waarom ze niet meteen aan het werk gezet worden, maar wij willen dat iedereen eerst de regels, vluchtroutes en verzamelplaats kent.” Akkaya vervolgt: “Als je de veiligheidsprotocollen opzettelijk niet volgt, krijg je één waarschuwing. Daarna moet je weg. Als je ernstig de fout in gaat, leggen we de werkzaamheden meteen stil.” De planning is dan even niet belangrijk.
Investeren in veiligheid loont
Bülent investeert voor ons in veilige apparatuur: “Ons doel is om houtstof en kwartsstof zo veel mogelijk te reduceren. Daarom hebben we bijvoorbeeld een schiethamer aangeschaft waarmee je metal stud profielen stofvrij kunt bevestigen aan de betonnen constructie. In nieuwbouw kunnen we bijna altijd werken met die apparatuur. Bij renovatieprojecten heb je vaak te maken met poreuze materialen en dan moet je vaak boren. In dat geval zorgen we natuurlijk voor apparatuur met geïntegreerde afzuiging. Ons personeel draagt een bril en een mondkap. Dan voldoe je aan alle voorwaarden en heb je gedaan wat je kunt.”
Ten slotte wil Akkaya nog één ding kwijt aan collega’s die ook leidinggeven aan een afbouwbedrijf: “Om mij heen zie ik dat onderaannemers soms een oogje toeknijpen als er onveilig gewerkt wordt, omdat ze onder hoge tijdsdruk staan. Mijn gouden tip is om altijd de regels na te leven en niet bang te zijn dat je werk verliest. Wij hebben weleens opdrachten geweigerd omdat we uit ervaring wisten dat de opdrachtgever niet veilig werkt. Je wordt dan wel even raar aangekeken, maar op termijn loont het. Als een werknemer slachtoffer wordt van een ongeval, zijn tijd en geld geen legitieme redenen voor het riskeren van hun veiligheid.”