"Nu merk je misschien niks, wel al sje net zo oud bent als ik" - Ron Meure, ASN Vermaire

Ron Meure en Reza Karimi werken beiden als voorbewerker-spuiter bij autoschadebedrijf ASN Vermaire in Haarlem. Tijdens het spuiten en bewerken van auto’s werken zij met verdunningsmiddelen, oplosmiddelen en moeten ze rekening houden met uitlaatgassen, waaronder dieselrook. Waar Meure zijn beroep al jaren uitoefent, is Karimi pas twee jaar geleden als spuiter aan de slag gegaan. Wij spraken met de medewerkers over veilig werken met gevaarlijke stoffen in hun bedrijf.

Ron

Meure begon zo’n twintig jaar geleden bij ASN Vermaire. “Ik heb een aantal jaar elders gewerkt, maar toch klopte ik hier na een aantal jaar weer op de deur.” Terugkeren bij ASN Vermaire als voorbewerker en spuiter was voor Ron een goede keuze: “Ik ben al wat ouder, maar werk hier veel met jonge jongens die ik zelf heb opgeleid. Het is mooi om te zien dat ze het werk zo goed oppakken en zelfstandig kunnen werken. We zijn een klein en hecht team.”

Veilig werken wordt serieuzer genomen

“Ik werk veilig voor mezelf en mijn collega’s. Je moet altijd eerst om je eigen veiligheid denken, maar natuurlijk zorg je ook voor elkaar. Tegen jonge werknemers zeg ik vaak ‘van onveilig werken merk je nu misschien niks, wel als je net zo oud bent als ik’ ”, aldus Meure. Vroeger werden er volgens hem veel minder maatregelen genomen op het gebied van veilig werken met gevaarlijke stoffen: “De afzuiging die werd gebruikt, was bijvoorbeeld niet zo goed als nu. Daarbij is ook de houding tegenover veilig werken veranderd. Vroeger werd er vaak lacherig over gedaan – je was al snel ‘een mietje’ als je veilig werkte.”

Kennis uit de RI&E actief delen

Nu er steeds meer bekend is over de schade die sommige stoffen kunnen aanrichten, worden de risico’s serieuzer genomen. Bij ASN Vermaire wordt er bijvoorbeeld jaarlijks een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) gedaan. De resultaten van de metingen worden op het moment van meten én later in teammeetings gedeeld met het personeel. Indien er naar aanleiding van de resultaten actie ondernomen moet worden, zal dit in de RI&E worden meegenomen. Omdat het bedrijf een duurzaamheidslabel heeft, worden er schonere, milieuvriendelijkere producten gebruikt die ook nog eens veiliger zijn. Verder werken Meure en Karimi in een spuitcabine, waar verse lucht naar binnen wordt geblazen en lucht in de cabine tegelijkertijd wordt afgezogen.

Gevolgen van onveilig werken zijn ernstig

Meure vindt het hard nodig dat er aandacht is voor veiligheid op de werkvloer, omdat hij inziet dat de gevolgen van onveilig werken ernstig kunnen zijn. “Je kunt in ons vak bijvoorbeeld OPS krijgen, ook wel bekend als schildersziekte. Door blootstelling aan oplosmiddelen kunnen je hersenen dan worden aangetast en word je vergeetachtig. Ook zijn er spuiters in onze sector die door slechte longen met zuurstofapparaten moeten rondlopen. Ik hoop ook dit te voorkomen door veilig te werken.”

Het gaat om je eigen gezondheid

Collega Karimi werkt, in tegenstelling tot Meure, nog niet zo lang als spuiter. Hij komt uit Iran, en woont pas vier jaar in Nederland. Twee jaar geleden begon hij zijn werkzaamheden bij ASN Vermaire. “Ron is mijn chef. Van hem heb ik veel geleerd, ook over veilig werken”, vertelt hij. In Iran werkte hij ook met auto’s, maar stond hij als verkoper in de zaak. Nu hij dagelijks in de werkplaats te vinden is, is hij dan ook blij dat er goed op zijn gezondheid wordt gelet. “Ron benadrukt steeds weer dat het om mijn gezondheid gaat. Als ik ziek word, heb ik daar zelf het meeste last van. Ik kan dan mijn werk niet meer doen.”

Meure bevestigt dit: “De verantwoordelijkheid om veilig te werken ligt bij de werkgever maar je moet ook zelf je verantwoordelijkheid nemen. Je moet als werknemer kritisch blijven of je veilig werkt, en daarbij moet de werkgever open staan voor discussie. Het is belangrijk dat je over veiligheid kan praten en dat je nieuwe ontwikkelingen scherp in de gaten houdt. Kunnen we bestaande middelen vervangen door betere middelen? Wat zijn de effecten van deze middelen op onze gezondheid? Dit moet meteen in kaart worden gebracht, bijvoorbeeld door het verrichten van jaarlijkse metingen. We doen er alles aan om zo gezond mogelijk te werken.”

Tips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via www.hoeveiligwerkjij.nl!