“Als brandweer zit veilig werken in onze genen.”

Peter Theunisse werkt als coördinator arbeidshyiëne en logistieke dienst bij brandweer Brabant Noord in Oss. Vanuit het logistiek steunpunt in Oss is Theunisse verantwoordelijk voor de volledige bevoorrading van 26 kazernes in de regio. “Ik ben al veertig jaar betrokken bij de brandweer. Neem van mij aan: toen ik begon, kenden we geen arbeidshygiëne. Na een brand stapte je vroeger gewoon de wagen in, handen wassen, en dan een kop koffie. Dat is nu wel anders.”

Peter (415x277)

Wat is er allemaal veranderd rondom arbeidshygiëne in Oss?

“Tegenwoordig hebben al onze mensen twee brandweerpakken. Dat betekent dat er dus altijd een schoon pak aanwezig is op de kazerne. Ook stoppen onze mensen hun vuile pakken al op de plaats van het incident in een waszak. En als ze na een uitruk terugkomen op de kazerne, moeten ze de waszakken netjes in de rode kliko’s voor de vuile was stoppen en een aantal zaken registreren op de computer. Die waszakken gaan pas open in de wasmachine, waardoor niemand de vuile kleding hoeft aan te raken. Al deze stappen vergen natuurlijk een beetje extra moeite. In het begin stuitten we daarom wel op weerstand. Sommige posten vonden het flauwekul.” Het schoonmaken van de pakken in de wascentrale wordt op de kazernes wel eens onderschat, “terwijl de mensen die de was doen soms aan meer gevaarlijke stoffen blootgesteld kunnen worden dan menig brandweerman. Tenminste, als de veiligheidsprocedure niet wordt gevolgd,” vertelt Theunisse.

Gelukkig omarmden de meeste kazernes de nieuwe werkwijze

Theunisse schat in dat de reinigingsprocedure op dit moment op 95% van de kazernes in de regio gewoon goed loopt. “Dat komt doordat iedereen begrijpt dat we het samen moeten doen. Als de brandweerlieden meewerken, dan zorgen wij dat we alles logistiek netjes ondersteunen.” De nieuwe procedure is inmiddels volledig geïntegreerd in de brandweeropleiding. “Binnen vijf jaar is de nieuwe werkwijze voor iedereen gewoon,” aldus Theunisse.

Wat ook helpt: de leidinggevenden en coördinatoren die de maatregelen bedenken, rukken zelf óók wel eens uit als vrijwilliger. “Ze begrijpen hoe het voelt. Ze snappen het belang van veilig werken en wat je nodig hebt als brandweerman of -vrouw.” Vandaar Theunisses advies: “Als je een nieuw product of procedure ontwikkelt, ontwerp het dan zó dat mensen er fijn mee kunnen werken.”